Pilinszky János több mint félévszázados fotóit mutatja be a Kertész Imre Intézet a Műcsarnokban

Pilinszky János fotóiból nyílik kiállítás a Műcsarnok Kamaratermében a Kertész Imre Intézet Pilinszky 100 programsorozatában. Az október 13-tól látogatható, Az esetlegesség rétegei című tárlat a Kossuth-díjas költő amatőr technikával készült, ritkán látott képeinek nagyított változatait mutatja be, de szerepelnek az eredeti méretben, több mint ötven éve előhívott Pilinszky-fotók is a kiállítás anyagában. 

A Kertész Imre Intézet Pilinszky János születésének 100. és halálának 40. évfordulója alkalmából, május 27-én indította el féléves programsorozatát, amely nemcsak a költő műveinek minél szélesebb körben való megismertetését, hanem szellemi örökségének továbbvitelét is célozza.

A programsorozat egyik kiemelkedő eseménye a Műcsarnok Kamaratermében október 12-én nyíló, Az esetlegesség rétegei című fotókiállítás, amely Pilinszky János saját fotóit mutatja be. 

A kiállítás 66 képe is Pilinszky főként külföldi útjain készült fotókból válogat: gyakran fényképezett szakrális épületeket, tárgyakat, műemlékeket, de 1967-es londoni útján – amikor a Beatles Bors őrmester című albuma újdonság volt – utcai pillanatképein több alkalommal megörökítette a fiatalokat is, akinek újszerű gondolkodásmódját Pilinszky őszintének és reménytelinek találta. Mindezeken felül készített fotósorozatot életének egyik legmeghatározóbb szerelméről, Jutta Scherrer-ről is.

Pilinszky képi érzékenységének, állóképekhez való vonzódásának – oratóriumát, színdarabjait és verseinek jórészét állóképeknek nevezte – hű lenyomatai a Műcsarnokban most kiállított, ritkán látható képek. 

A kiállítást 2021. október 12-én 18 órakor Keserü Katalin művészettörténész nyitja meg a nagyközönség számára, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket.