A december 15-én zárult, Sziveri János költő emlékére hirdetett nyílt zenei pályázatra közel százan jelentkeztek és szinte minden zenei műfajból érkezett alkotás. A komolyzenétől a kísérleti elektronikán és hiphopon keresztül a sanzonok világáig. A Kertész Imre Intézet által kiírt pályázat célja, a fiatalon elhunyt vajdasági költő életművének népszerűsítése, műveinek eddig még sosem hallott formában való zenei feldolgozása, újragondolása, valamint a tavaly megjelent „A szélherceg” című kötetének megismertetése volt.

„Klasszikus képzettségű zeneszerzők, könnyűzenei producerek, professzionális zenészek és amatőr zenekedvelők is egyaránt színvonalas munkákat küldtek be a pályázatra. A sok hazai mellett számos határon túli alkotó jelentkezett, többségében a Vajdaságból, Sziveri János szülőhelyéről.” – ismertette Szabó Tamás, a Kertész Imre Intézet programigazgatója.

Szabó Tamás elmondta: a pályázat sikere nemcsak a pályázók számában, hanem abban is megmutatkozott, hogy újszerű zenei megközelítést kaptak a versek. A pályázók között van olyan, aki már sok éve kimondottan versek megzenésítésével foglalkozik és jól ismeri Sziveri János műveinek különleges világát, egyedi stílusát. Ugyanakkor sok fiatallal ez a pályázat ismertette meg a költő életművét, ezért is számítanak értékesnek az egyedi, korszerű feldolgozások- tette hozzá a programigazgató.

Az első három helyezett pénzdíjat, könyvcsomagot és egy, a pályaműhöz kapcsolódó videóklip forgatást nyert, amelyet a Kertész Imre Intézetben készíthetnek el. A helyezést nem szerzett, de kiemelkedő pályaművekből a Sziveri30 zsűrije egy válogatáslemezt állít össze, amit a Kertész Imre Intézet digitális terjesztésben jelentet meg.  

A Sziveri János zenei pályázatot 2020. október 8-án hirdette meg a Kertész Imre Intézet, Sziveri János „A szélherceg” című verseskötetének bemutató estjén. Az öt tagú zsűri által a legjobb háromnak ítélt helyezettet Szabó Tamás, a Kertész Imre Intézet programigazgatója hirdette ki.

A Kertész Imre Intézet Sziveri pályázatának első három helyezettje:

I. helyezett Veres Tilda Panna

II. helyezett Bogdán Norbert Lano

III. helyezett Halász Máté és a BLCKFSH PROJECT