Újabb írói hagyatékrésszel gazdagodott a Kertész Imre Intézet

Giorgio Pressburgernek – Pressburger György magyar származású olasz írónak, újságírónak, műfordítónak, dramaturgnak, rendezőnek, a budapesti Olasz Kulturális Intézet volt igazgatójának – hagyatékából származó, mintegy 90 tételből álló gyűjteménnyel bővült a Kertész Imre Intézet archívuma. Mauro Caputo olasz filmrendező adományának köszönhetően egy sokszínű, filmdokumentumokat, fényképeket és személyes tárgyakat egyaránt tartalmazó hagyatékrésszel gazdagodott az intézmény.

A Közép-és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány fenntartásában 2017 januárjától működő Kertész Imre Intézet Nobel-díjas írónk munkái mellett Arthur Koestler, Petri György és Pilinszky János hagyatékrészeit, valamint Sziveri János teljes hagyatékát is kezeli.  Az Intézet célja a tulajdonába került szerzői hagyatékok és kiadatlan művek, a szerzőkről szóló irodalmi anyagok összegyűjtése, feldolgozása, sajtó alá rendezése és az alkotók emlékének méltó ápolása.

Giorgio Pressburger (1937–2017) életművéből most egy válogatott hagyatékrésszel gazdagodott a Kertész Imre Intézet Mauro Caputo olasz filmrendező adományának köszönhetően, aki a magyar származású író novellájából készítette egyebek között A fehér közök törvénye és A müncheni óra című alkotását, de filmet forgatott Pressburger kalandos életéről is Üzenet az évszázadnak címmel.

 

A szülőhazája iránti kötődését sosem feledő, rendkívül sokoldalú író szívén viselte a magyar írók sorsát, nyomon követte pályafutásukat. Kertész Imre több alkotását is átültette olasz nyelvre, Nobel-díjas írónk halálakor az egyik legrangosabb olasz napilapban, a Corriere della Serában megjelent nekrológot is ő jegyezte.

A csaknem 90 tételből álló gyűjtemény főként dokumentumokból, személyes tárgyakból, forgatókönyvekből, fényképekből áll, de Pressburger kitüntetései és személyes könyvtárának bizonyos darabjai is megtalálhatók benne, egyebek mellett az a Kertész Imre-fordítás, amelyet lányának ajándékozott egykor, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje, amelyet 2002 októberében vehetett át Giorgio Pressburger a magyar–olasz kulturális kapcsolatok folyamatos ápolásáért és elmélyítéséért végzett munkája elismeréseként. 

A Kertész Imre Intézet kiemelt feladatának érzi Pressburger György emlékének méltó ápolását, életművének minél szélesebb körben való népszerűsítését is.