Koestler Polányi Laura kísérleti intézményében (a hátsó sorban a kamerába néző kisfiú)

„Ötéves koromban néhány hónapra egy kísérleti avantgárd óvodába adtak Budapesten. Egy igen művelt családból való ifjú hölgy vezette; különböző rokonai ma vagy fél tucat angliai és amerikai egyetemen töltenek be professzori állásokat. Lolly néni (ez persze nem a valódi neve) egyfajta intellektuális mésalliance-ot [rangon aluli házasságot] követett el, amikor hozzáment egy sikeres üzletemberhez, s önmagát kárpótlandó, óvodát nyitott öt-hatéves gyerekeknek, ahol bizonyos roppant korszerű, és azt hiszem, némileg zavaros pedagógiai elképzeléseket igyekezett megvalósítani. Ha az anyám tudja, mibe bocsátkozik, alighanem sohasem mentem volna Lolly néni óvodájába; amikor néhány hét múlva megtudta, sürgősen kivett onnan.”  (Nyílvessző…, 62.)

„Egyedüli gyerek voltam, és magányos, koraérett, neurotikus. Tanáraim és iskolatársaim csodáltak az eszemért, és megvetettek a jellememért.” (Nyílvessző…, 28.)

A gyermek Koestler szüleivel egy balatoni nyaraláson


 

Negyedik osztályos bizonyítványa

„Tizennégy éves koromig németül beszéltem otthon, és magyarul az iskolában. Az iskola és az etnikai környezet volt az erősebbik hatás: magyarul gondolkodtam, és első irodalmi próbálkozásaim is magyarul íródtak.” (Nyílvessző…, 127.)


 

vissza