A Sorstalanság megírásának és kiadásának körülményei

Hafner Zoltán, a Kertész Imre Intézet kutatási igazgatója a Kossuth Rádió Irodalmi Újság című műsorában a Sorstalanság megírásának és kiadásának körülményeiről beszélgetett Völgyi-Tóth Zsuzsával.

A Magvető Kiadó Kertész Imre Sorstalanság című művének kiadását elutasító levele 1973-ból és Kertész Imre válaszlevele a Magvető Kiadónak

Az ismeretlen Kertész Imre Tanulóévek 1934–1955 című, publikálatlan anyagokból összeállított kiállítás megnyitójàn Lukács Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész olvasott fel az egyetlen Nobel-díjas magyar író, Sorstalanság című regényének megírásával kapcsolatos kiadatlan naplójegyzeteiből. Az alábbi felvételen Kertész Imre Magvető Kiadóval történt levélváltása elevenedik meg.

Kertész Imre kiadatlan naplójegyzetei – 1960, a Sorstalanság keletkezésének története

Újabb videót teszünk közzé Az ismeretlen Kertész Imre Tanulóévek 1934–1955 című, publikálatlan anyagokból összeállított kiállítás megnyitójàról, ahol az író egyik kedvenc színésze, Lukács Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész olvasott fel az egyetlen Nobel-díjas magyar író, Sorstalanság című regényének megírásával kapcsolatos kiadatlan naplójegyzeteiből. A videófelvételen elhangzó részlet 1960 márciusában és júniusában keletkezett, amikor az író eldöntötte, hogy megírja saját történetét.