Kertész Másként – Formabontó kortárs alkotásokban élnek tovább Kertész Imre gondolatai

Csoportos képzőművészeti kiállításon mutatta be közös pályázatának legsikeresebb alkotóit a Kertész Imre Intézet és a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.. A kiírás Nobel-díjas írónk sokszínű életművének és szellemi örökségének újraértelmezésére és továbbörökítésére hívta fel a kortárs képzőművészeket, iparművészeket, grafikusokat és fotóművészeket azzal a céllal, hogy kiemelkedő irodalmi öröksége a kortárs vizuális alkotóművészet nyelvén szólaljon meg. A legjobb pályaművek a szentendrei MANK Galériában tekinthette meg a közönség 2021. október 30-ig.

 

A Kertész Imre halálának ötödik évfordulója alkalmából meghirdetett pályázatra több mint 160 alkotás érkezett. Főként kortárs festő- és grafikusművészeket ihletett meg a Kertész-életmű, de születtek kisplasztikák, fotóművészeti és iparművészeti alkotások is.

A beérkezett pályamunkák mind Kertész Imre életművére reflektáltak, az író műveihez kapcsolódtak: vagy egy választott Kertész-idézetből inspirálódtak, vagy az adott idézetet dolgozták fel kortárs értelmezésben.

A szakmai zsűri döntése szerint első helyezést Csurgai Ferenc szobrászművész Tisztelet K.-nak című alkotása, második helyezést Formanek Zsuzsa A 4. fejezet című műve, harmadik helyezést pedig Nagy Karol Szabadság című alkotása nyerte el.

A 2021. október 6-án nyílt tárlat – a díjnyertes műveken túl – a pályázatra beérkezett sokszínű és változatos pályamunkákból válogatott, bemutatva azokat az egyedülálló alkotásokat, amelyek az irodalom és a képzőművészet összekapcsolódásából születtek meg, hiszen a Kertész Másként pályázóinak köszönhetően olyan új alkotások jöttek létre, amelyek 21. századi formanyelven ábrázolják Kertész Imre irodalmi örökségét. Az író szavai, mondatai immár vizuális művészeti munkákban alakot öltve is tovább élnek.

A Kertész Másként című kiállítást 2021. október 30-ig láthatta a közönség a MANK Galériában.

Kiállító művészek: B. Horváth Brigitta, Csurgai Ferenc, Darab Zsuzsa, Fekete Szilvia, Feledy Gyula Zoltán, Felházi Ágnes Judit, Felsmann Tamás, Formanek Zsuzsa, Gesztelyi Nagy Zsuzsa, Gyémánt László, Jáger István, Kocsis Eszter, Kohut Ilona Edit, Kozma Zsófi, Lőrincz Emőke, Madácsy István, Nagámi, Nagy Karolina, Nyári Balázs, Pécz Tekla, Révész Ákos, Rósa Márta, Sóváradi Valéria, Szalay Bence, Závorszky-Simon Márton

A kiállítás kurátora:  Pataki Petra művészettörténész

 

 

A kiállítás katalógusának digitális változata: 

Kapcsolódó galéria