Irodalom- és művészettörténeti épületséta – A Kertész Imre Intézet épülettitkai és Pressburger életműve – kisfilm

A Kertész Imre Intézetnek otthont adó villa Budapesten, a Benczúr utca 46. szám alatt található. A századfordulós szellemiséget megőrző, mégis modern épület rendszeresen megtekinthető ingyenes épületséták keretében. Legutóbb április 24-én járhatták be a különleges villa tereit az érdeklődők Szabó Tamás programigazgató vezetésével, a séta közben pedig a Giorgio Pressburger életművéről is megemlékeztünk.

A szent és a profán címmel folytatódott a Képírók – teljes adás!

Lehet szakrális mű egy mákoskaláccsal megfestett csendélet? Láthatóvá válhat a „láthatatlan” egy festményen? Segítheti a kompozíció, hogy ne csak a valóság egy szeletét lássuk? A szent és a profán címmel folytatódott a Kertész Imre Intézet új, ingyenes művészettörténeti programsorozata, amelyben dr. Bellák Gábor művészettörténész, igazságügyi festményszakértő, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa havonta tart előadást. A legutóbbi május 15-i esten Karátson Gábor festészete és Pilinszky János költészete nyomán ismerhettük meg a szentség és a profanitás alakulását az újabb kori művészet történetében. Az előadáshoz kapcsolódóan Karátson Gábor Játékon kívül. Sérült holland játékos, 1978–1979 című képét állítottuk ki. 

„Apa, látod, mivé tesszük a világot” – Kovács Ákos és lánya, Őri-Kovács Anna irodalmi beszélgetése – teljes adás!

Február 28-án egyedülálló programsorozat indult a Kertész Imre Intézetben Kovács Ákos énekes, dalszerző és lánya, Őri-Kovács Anna közreműködésével. Az első alkalommal az irodalomról beszélgetett a frissen diplomázott bölcsész és a Kossuth-díjas alkotó. A teljes adás már megtekinthető a Kertész Imre Intézet Youtube-csatornáján.