Klasszikusok egymást közt – „Ismétlődik a kín, a vágy”

Klasszikusok egymás közt – újra a Kertész Imre Intézetben, október 5-én! A Kertész Imre Intézet és a Fesztivál Akadémia Budapest együttműködésével zajló irodalmi koncertsorozatunk következő estjén Petri György és Wolfgang Amadeus Mozart képzelt párbeszéde elevenedik meg szenvedélyekről és mélységekről. Az irodalmi koncertsorozat házigazdái Kokas Katalin, Liszt-díjas hegedűművész, Magyarország Érdemes Művésze, a FAB alapító művészeti vezetője és Ugron Zsolna, József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója.

Petri emléktábla-avató ünnepség

Petri György Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító idén ünnepelné 80. születésnapját. Az évfordulóról a Petri-hagyatékrészt is kezelő Kertész Imre Intézet számos rendezvénnyel és egy nemrégiben megjelent Petri-interjúkötettel is megemlékezett már az év első felében. Ezek sorába illeszkedik következő programunk, melynke keretében emléktáblát avatunk egykori lakóhelyén, az Eötvös utcában. 

Ikonná váltak – sétálószínházi előadás újra a Kertész Imre Intézetben

Sétálni indul az irodalom a Kertész Imre Intézetben, újra!  A Színház- és Filmművészeti Egyetem együttműködésével megvalósuló sétálószínházi előadásunk keretében legközelebb június 14-én, 18:00 órától járhatják be a nézők az Intézetet és látogathatják meg sorra Kertész Imrét, Pilinszky Jánost, Petri Györgyöt, Sziveri Jánost, Arthur Koestlert és Giorgio Pressburgert. Az előadás zenei betétjeit Jávori Ferenc „Fegya” Kossuth-díjas klezmerzenész, zeneszerző szerezte.   

Petri György különbözése – könyvbemutató a Kertész Imre Intézetben

Petri György Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító, újságíró, a kádárizmus éveinek legvagányabb költője, akinek a versei nélkül nem írható le XX. század utolsó harmada Magyarországon. Gyűlölte a gyávaságot és az öncenzúrát, a szabadság megszállottjaként írta verseit. A Kertész Imre Intézet gondozásában a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös kiadásában most megjelent, teljes terjedelmében eddig még sosem publikált Petri-interjúkötet hiteles látlelete a XX. század utolsó harmadának.

Klasszikusok egymást közt – Az igazság maga a szépség

Klasszikusok egymást közt – újra a Kertész Imre Intézetben, május 15-én! A Kertész Imre Intézet és a Fesztivál Akadémia Budapest együttműködésével zajló programsorozatunk következő estjén Pressburger és Schönberg elegyedik szóba. A Kokas Katalin, Kelemen Barnabás hegedűművész házaspár meghívott vendége ezúttal a FAB Ensemble további fellépői – Kelemen Gáspár (hegedű); Soós Előd (brácsa); Fenyő László (cselló) és Kokas Dóra (cselló) – lesznek. A beszélgetést Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója vezeti. 

Ikonná váltak – sétálószínházi előadás a Kertész Imre Intézetben

Kertész Imre; Pilinszky János; Petri György; Sziveri János; Arthur Koestler és Giorgio Pressburger alakja elevenedik meg abban a kamaraszínházi produkcióban, amely a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Kertész Imre Intézet együttműködésével készült el. Az elsőként május 10-én, 18:00 órától látható darabban a nézők a Kertész Imre Intézetet bejárva sorra látogatják meg a ház tereiben az irodalmi alkotások és a zene segítségével megelevenedő szerzőket. A sétálószínházi előadásban klezmer zene egészíti ki a szövegeket a Kossuth-díjas zeneszerző Jávori Ferenc „Fegya”  közreműködésével. 

Mesés idők ó illata – filmvetítés és beszélgetés Giorgio Pressburger önéletrajzi ihletésű filmjéről

Giorgio Pressburger lelki utazását mutatja be a „Mesés idők ó illata” című film, amelyet április 20-án láthat a közönség a Kertész Imre Intézetben. Az alkotásban maga Pressburger mesél: miközben felidézi a gyerekkorában átélt náci üldöztetés, majd az Olaszországba menekülés emlékeit, a sorsról, a hitről, Istenről, a félelemről, az életről és a halálról, a természetről, a szerelemről és a szépségről is gondolkodik a magyar származású olasz író, műfordító, a budapesti Olasz Kulturális Intézet egykori igazgatója. A vetítést követően a film rendezőjével Mauro Caputoval, Pressburger több könyvének fordítójával Lukácsi Margit italianista műfordítóval és Szomoráky Béla Olaszország-szakértővel beszélget Ugron Zsolna, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója.

Klasszikusok egymást közt – Kokas Katalin, Kelemen Barnabás és Bogányi Gergely közös estje a Kertész Imre Intézetben

Új komolyzenei programsorozatot indít a Kertész Imre Intézet  a Fesztivál Akadémia Budapest együttműködésével, Kokas Katalin Liszt Ferenc-díjas és Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművészek közreműködésével. Az idén tavasszal induló, zenés képzelt párbeszéd résztvevői a Kertész Imre Intézet írói, költői, valamint a számukra kedves, vagy műveikhez kapcsolódó zeneszerzők. A programsorozat induló estjén a hegedűművész házaspár meghívott vendége Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész lesz. Az irodalom és a zene nyelvén is zajló beszélgetést Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója vezeti majd.

Könyvbemutató a KultúrArc-ban

Megjelent Kertész Imre Sorstalanság című művének, legújabb 33. kiadása. A könyvbemutatóval egybekötött beszélgetésen Kertész Imre irodalmi Nobel-díjának huszadik évfordulóján életművéről és írói pályájának kezdetéről Ács Margit Kossuth-díjas íróval és Visky András József Attila -díjas íróval Ugron Zsolna, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója beszélget.

Kaddis a meg nem született gyermekért – KultúrArc-különkiadás Kertész Imre születésnapján

NEM! – így kezdi „Kaddis a meg nem született gyermekért” című művét Kertész Imre. Egy könyv… egy lélegzetnyi vallomás a feldolgozhatatlan múltról és a feladott apaságról. A regényből készült előadást 2019 áprilisában mutatta be a Vígszínház Vörös Róbert rendezésében, a Kertész Imre Intézet támogatásával. Kertész Imre sorait Lukács Sándor tolmácsolta. Az előadás Vígszínházban rögzített felvételét Kertész Imre születésnapján, november 9-én, vetítjük a Kertész Imre Intézetben, majd az alkotókkal Ugron Zsolna, a Kertész Imre Intézet művészeti vezetője beszélget.

KultúrArc – beszélgetés Balog Zoltánnal és Ugron Zsolnával

„Kertész Imre életműve nem kisajátítható. Ő maga akarta így, és ő maga megtett mindent a kisajátítás ellen, amit tehetett” – vallja Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke. Balog Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjeként többször méltatta Nobel-díjas írónk életművét. A KultúrArc következő estjén Balog Zoltán református püspökkel beszélget Ugron Zsolna, a Kertész Imre Intézet művészeti vezetője egyebek között a Kertész-életmű gondozásának fontosságáról és kihívásairól, az azt övező félreértésekről, valamint Kertész Imréhez fűződő személyes kapcsolatáról is.

Kertész Imre és a pszichoanalízis

Irodalom és a pszichoanalízis kapcsolatáról, terápiás lehetőségeiről, az írás és az olvasás traumafeldolgozást segítő erejéről is szó esik a Kertész Imre Intézet október 12-i eseményén, ahol először láthatja a magyar közönség azt a dokumentumfilmet, amelyet Jose Alberto Cotta pszichoterapeuta forgatott Kertész Imréről. Az esten megismerheti a közönség a „Pszichoanalízis és irodalom, Kertész Imre és az emberi számkivetettség” című e-book kötetet is.

Pressburger XX. százada – kerekasztal-beszélgetés és filmpremier a Kertész Imre Intézetben

Giorgio Pressburger – Pressburger György magyar származású olasz író, újságíró, műfordító, rendező, a budapesti Olasz Kulturális Intézet egykori igazgatója. A hagyatékából származó mintegy 90 tételből álló gyűjteménnyel 2021 augusztusában bővült a Kertész Imre Intézet archívuma, ahol 2022. október 5-én irodalomtörténeti érdekességekkel, kerekasztal-beszélgetéssel emlékezünk az alkotóra, halának ötödik évfordulója alkalmából, valamint levetítjük a Pressburger életéről szóló dokumentumfilmet, amelyet először láthat a közönség magyar felirattal.

Kertész Imre a szabadságról – kültéri tablókiállítás nyílik a Kertész Imre Intézet előtt

Kültéri Kertész Imre-kiállításunk megnyitójával indulnak el programjaink a Múzeumok Éjszakáján, június 25-én este, 18:00 órától. A Nobel-díjas írónk életútját főbb műveinek máig érvényes üzenetein keresztül bemutató tablókiállítás a Benczúr utca 46. szám előtt láthatható. 

A KultúrArc következő vendége: Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész

A KultúrArc következő estjén Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésszel beszélget Somossy Barbara Kertész Imre pályakezdéséről, zenés vígjátékairól, valamint a színházhoz fűződő kapcsolatáról.

Egy hangszer születése – újra Bogányi-est a Kertész Imre Intézetben

Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és a Kertész Imre Intézet közös programsorozatának következő közös estjén a zongora hangszertörténetéről esik majd szó, remekművek bemutatásával a kora barokk zenétől Bartókig.

Lukács Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésszel folytatódik a KultúrArc

„A negyedik-ötödik mondat után úgy éreztem, mintha ezer éve ismertük volna egymást…” – így emlékszik vissza Lukács Sándor első és legfontosabb személyes élményére Kertész Imrével kapcsolatban. A KultúrArc című  beszélgetéssorozatunk következő estjén a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész lesz a vendégünk. Az est  háziasszonya: Morvai Noémi.

Folytatódik a KÖZELRŐL – zenés-irodalmi est Bogányi Gergellyel

Milyen egyetemes nyelven szól hozzánk a zene? Vannak-e a zenei nyelvnek szabályai? Ezekre a kérdésekre is keresi választ Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész március 31-én a Kertész Imre Intézetben. Az Nyelv és zene című esten Bogányi Gergely Szabó Tamással, a Kertész Imre Intézet programigazgatójával beszélget majd.  

Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező a KultúrArcban

Az Intézet idei első KultúrArcában Koltai Lajos operatőr, rendező lesz a vendégünk a Kertész Imre Intézetben. A beszélgetés fókuszában első rendezői munkája – az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanság című regényének filmváltozata – áll, de szó esik majd a film születésének körülményeiről és a Kertész Imrével való közös munkáról is. Az est háziasszonya Somossy Barbara.

Bogányi-est januárban a Kertész Imre Intézetben

A filozófia és a zene kapcsolatát járja körül Boros János egyetemi tanár, filozófus vendégével Bogányi Gergely a Kertész Imre Intézetben január 27-én. Az esten Bach-műveket hallhat majd a közönség a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész előadásban.

KultúrArc Vecsei H. Miklóssal és Szirtes Edinával

Pilinszky és a csend – ez a témakör már magában megtöltene egy estet, de a következő KultúrArcban Pilinszky szerelmi kötészetéről és színházhoz való viszonyáról is szó esik majd. Vendégünk Vecsei H. Miklós, Junior Prima-díjas színművész, az esten Szirtes Edina hegedűművész előadásban megzenésített Pilinszky-verseket hallhat a közönség.

Pilinszky újra… – könyvbemutató a Kertész Imre Intézetben

Pilinszky életének rejtett pillanataiba is bepillantást enged Bogyay Katalin Pilinszky újra... című könyve.  A nagykövet, író és diplomata harminc éve Pilinszkyről írt ikonikussá vált könyvéhez nyúl vissza, hogy Pilinszky 100. születésnapja előtt tisztelegjen. Az akkori interjúalanyok, közeli barátok, pályatársak nagy része már nincs közöttünk, visszaemlékezéseik ereklyeként megismételhetetlen képet festenek a költőről és a korról, amiben élt és alkotott.

Rendhagyó KultúrArc a Műcsarnokban!

Rendhagyó KultúrArc a Műcsarnokban! Ferenczi György és Pindroch Csaba mesél Pilinszky-kötődéséről a Műcsarnok és a Kertész Imre Intézet együttműködésében megvalósult Pilinszky-fotókiállítás finisszázsán.

Az éneklő Schubert – folytatódik a KÖZELRŐL a Kertész Imre Intézetben

Az éneklő Schubert címmel folytatódik a Kertész Imre Intézet és Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész közös rendezvénysorozata. Az est vendége Bogányi Bence fagottművész, a Hochschule für Musik und Theater Hannover professzora lesz. A művészek előadásában Schubert-művek is hallhatóak majd.

Megzenésített Pilinszky-versek a következő KultúrArcban!

A KultúrArc következő estjén a Pilinszky Másként versmegzenésítési pályázatunk győzteseit, Vastag Csabát, Müller Csengét és az Oliver From Earth alkotópáros tagjait látjuk vendégül, akik nyertes dalaikat is előadják majd.

Liszt-műveket játszik Bogányi Gergely a Kertész Imre Intézetben

A költői Liszt címmel folytatódik Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és a Kertész Imre Intézet közös programsorozata, a Közelről.

Pilinszky János fotóit mutatja be a Kertész Imre Intézet a Műcsarnokban

Pilinszky János fotóiból nyílik kiállítás a Műcsarnok Kamaratermében a Kertész Imre Intézet Pilinszky 100 programsorozatában. Az október 13-tól látogatható, Az esetlegesség rétegei című tárlat a Kossuth-díjas költő amatőr technikával készült, ritkán látott képeinek nagyított változatait mutatja be, de szerepelnek az eredeti méretben, több mint ötven éve előhívott Pilinszky-fotók is a kiállítás anyagában.

Bogányi-estek indulnak a Kertész Imre Intézetben

A Kertész Imre Intézettel közös rendezvénysorozatának keretében Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész tart koncertekkel egybekötött zenés-irodalmi esteket Közelről címmel.

„Tű hegyén a lepkék” – Földes László Hobo idézi meg Pilinszky verseit a KultúrArc-ban

Földes László Hobo lesz a Kertész Imre Intézet KultúrArc című beszélgetéssorozatának vendége szeptember 8-án, 18 órától. A Kossuth-díjas bluesénekes, dalszerző, előadóművészt Szabó Anett kérdezi Pilinszky Jánoshoz való kötődéséről, de megzenésített verseket és szavalatokat is hallhatunk majd a művész előadásában a Kertész Imre Intézetben.

Online könyvbemutató – Kertész Imre: Világvég-történetek.

„Azt hiszem, jobb minőségű életre születtem, mint amit élnem adatott. De ez gőgös kijelentés, a gőg pedig mindig ostobaság, lényegében.” – írja a Nobel-díjas író, a maga által 1995-ben összeállított elbeszéléskötetének eddig még publikálatlan előszavában.

A Kertész Imre Intézet filmklubja: Osztályharc balett vetítéssorozat – Kis Katalin házassága

Az Osztályharc balett egy 1945-ös, ma már teljesen elfeledett filmből, a Hazugság nélkül című moziból származik. A film végén az operaház két sztártáncosa és egy 21 éves filmcsillagjelölt, Polly Ági...

KultúrArc – Pilinszky 100

Tisztelettel és szeretettel meghívjuk KultúrArc című beszélgetéssorozatunk következő estjére, melynek vendége Szabó Balázs énekes-dalszerző lesz.

KultúrArc - Pilinszky 100

Tisztelettel és szeretettel meghívjuk KultúrArc című beszélgetéssorozatunk nyitó rendezvényére.

Az ismeretlen Kertész Imre: Tanulóévek 1934–1955 vándorkiállítás

A Kertész Imre Intézet vándorkiállítása a szerző tanulóéveire koncentrál, azokra az élményekre, amelyek az alkotói pályája későbbi irányát, témaválasztásait is meghatározzák. A kiállítás tablóképeinek egyedi, többek között interaktív megjelenítésével még inkább személyes közelségbe kerülhetnek a látogatók az egyetlen magyar Nobel-díjas írónk életéhez, valamint első könyve, a Sorstalanság keletkezésének élményszerű megismeréséhez.

Sziveri János: A szélherceg című válogatáskötetének megjelenése alkalmából rendezett irodalmi és zenei est

Az eseményen bemutatjuk a Közép-és Kelet Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány gondozásában, Sziveri János halálának 30 éves évfordulójára, és a  91. Ünnepi Könyvhét...

Sziveri János: A szélherceg című válogatáskötetének megjelenése alkalmából rendezett irodalmi és zenei est

  Az eseményen bemutatjuk a Közép-és Kelet Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány gondozásában, Sziveri János halálának 30 éves évfordulójára, és a  91. Ünnepi Könyvhé...

Hogyan lesz pénzem az írásból? Jogdíj, szerzői jog és a közös jogkezelés rejtelmei az irodalom világában konferencia

A rendezvény olyan témaköröket jár körül, mint a szerzői jogok védelme, a reprográfiai jogdíj, az irodalmi művek megfilmesítése, az írók, szövegírók és influenszerek szerzői jogai a közösségi ...