A Kertész Imre Intézetnek a Benczúr utca 46. sz. alatt található épület ad otthont.

 

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány a Kertész Imre Intézet megalapításához 2017 szeptemberében kapott forrásból a Fővárosi Önkormányzattól megvásárolta a Benczúr utca 46. szám alatti elhanyagolt állapotú épületet. Az Alapítvány 2018 januárjában írt ki közbeszerzést az épület felújítására, amely 2018 augusztusában kezdődött meg és 2020 májusában ért véget. A villa rekonstrukciójában elsődleges szempont az értékmegőrzésen kívül az volt, hogy a 19–20. század fordulójának szellemiségét megőrizve egy modern, a 21. század igényeit kielégítő továbbgondolása valósuljon meg.

 

Kisfilm az épület felújításáról:

 

A villaépület Hoepfner Guidó és Györgyi Géza tervei alapján 1910-ben készült el, Eisele Vilmos kazángyáros és családja részére. Számos tulajdonosváltást követően az épületet 1948-ban államosították; az elmúlt időszakban idősek otthonaként működött.

Az épület felújításánál az eredeti állapot helyreállítására törekedtünk. Annak a nagypolgári világnak az értékeit akartuk átmenteni, amelynek mára alig maradt érintetlen lenyomata. Az átalakításnál figyelembe vettük, hogy az Intézetben kutatóhelyeken, tárgyalókon, irodákon és a szükséges raktári funkciókon túl reprezentatív események lebonyolításához szükséges, flexibilis helyiségeket hozzunk létre. Bár az épület nem műemlék, a homlokzat egyes elemeit restaurátorok újították fel.

 

Az épületben a legmodernebb elektromos és gépészeti berendezések kaptak helyet. A hűtés-fűtéssel, komfortszellőzéssel ellátott, valamint audiovizuális rendszerekkel felszerelt rendezvényterek sokféle kulturális program megtartására alkalmasak. Az eredeti padlásteret és tetőszerkezetet elbontottuk. Az új tetőtérben egy korszerű, 80-100 férőhelyes konferenciatermet, az alagsorban pedig műtárgyak tárolására alkalmas raktárhelyiséget alakítottunk ki.

 

Az épület fő funkciói:

Rendezvényterek (földszint és tetőtéri konferencia terem)

Vezetői és dolgozói irodák

Tárolás és műtárgyraktározás

Kutatói apartmanok

 

A villát körülvevő kertben Kertész Imre, Petri György, Arthur Koestler, Pilinszky János, Sziveri János mellszobrai kaptak helyet.

Az öt mellszobrot Juha Richárd Munkácsy-díjas szobrászművész készítette.

 

A kertet az utca felől kettős tagolt kő-műkő oszlopok és szecessziós kovácsoltvas kerítés választja el az utcától.

 

Az épület falfelületeit kváderkő-betétek, faragottkő-tagozatok, és keményvakolatból húzott részletek ékesítik.

 

Valamennyi homlokzat egyedi, szecessziós stílusú, aszimmetrikus kialakítású.

 

Az előtérből nyíló hall kandallóval.

 

Az előtér fölé kanyarodó és visszaforduló díszes, faragott falépcső.

 

A mennyezet historizáló és szecessziós ornamensekkel díszített.

 

Vasszerkezetű, üvegezett télikert, felül ferde, metszettüveges ablaksávval.

 

A belső terasz.

 

 

Építész, generáltervező: Szalay Tihamér (MD-Stúdió)

Belsőépítészet: Ficzere Anett (Muzsai-Ficzere Művészeti és Építészeti Kft.)

Beruházó: Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány

Építészeti és belsőépítészeti koncepció, tervelőkészítés: Schmidt Mária, a Közép és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány főigazgatója

Generálkivitelező: Metka Márton (Market Építő Zrt.)