Az Osztályharc balett egy 1945-ös, ma már teljesen elfeledett filmből, a Hazugság nélkül című moziból származik. A film végén az operaház két sztártáncosa és egy 21 éves filmcsillagjelölt, Polly Ági táncolja el a burzsoázia bukását és a munkásosztály felemelkedését, Metropolisos díszletek, gépek és dinamók között.

Ez a filmklub kicsit más lesz, mint a többi. Nem azt kívánja felmondani, ami a tankönyvekben olvasható a magyar filmtörténetről. Nem a kötelező alapművekre koncentrál, inkább az olyan elfeledett, elveszett filmekre, amik sokat mondanak el a korról, amelyben születtek. A filmvásznon a néha egészen hajmeresztő politikai propaganda, az eltúlzott, elrajzolt karakterek, az abszurdba hajló jelenetek, a jampecek és a pesti vagányok, a „Swing Tónik”, a konyakozó reakciósok, a stréber komcsik és a bölcs párttitkárok, a dekadens táncok és az Amerika-imádó sanzonok, az extrém színészi tombolások, valamint a kommunista-feminizmus sajátos világa is megelevenedik.

A filmklubban az első megtekinthető film: Kis Katalin házassága (1950)

Rendező: Máriássy Félix

Főszereplők: Mészáros Ági, Szirtes Ádám, Pécsi Sándor, Ajtay Andor, Ruttkai Éva

Részletes program:

A vetítést követően beszélgetés:

Baczoni Dorottya, történész

Nagy V. Gergő, forgatókönyvíró, dramaturg

Fábián Titusz, újságíró

Moderátor: Szabó Tamás, a Kertész Imre Intézet programigazgatója

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációköteles.

Regisztrálni a rendezveny@kerteszintezet.hu email címen lehet, a rendezvény címének (Filmklub – Osztályharc balett) és a regisztráló nevének megadásával.

A kialakult járványügyi helyzet miatt rendezvényünkön mindenki saját felelősségére vesz részt.

A rendezvényen kép- és hangfelvételek készülnek, amelyek nyilvánosságra hozatalára (online és print felhasználás) a Kertész Imre Intézet a jogot fenntartja. A felvételek készítéséhez és publikálásához résztvevők a regisztráció elküldésével hozzájárulnak. 

Regisztráció:

https://edm.tortenelem.info.hu/subscribe/9b2tu83z20h4/?referrer=d39r2hh8ptsw