Kertész Imre; Pilinszky János; Petri György; Sziveri János; Arthur Koestler és Giorgio Pressburger alakja elevenedik meg abban a kamaraszínházi produkcióban, amely a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Kertész Imre Intézet együttműködésével készült el. Az elsőként május 10-én, 18:00 órától látható darabban a nézők a Kertész Imre Intézetet bejárva sorra látogatják meg a ház tereiben az irodalmi alkotások és a zene segítségével megelevenedő szerzőket. Az egyes helyszíneken az alkotók különféle élethelyzetekben szólalnak meg és mesélnek feleségekről, szerelmekről, emlékekről és szabadságról, sokszor meghökkentően, váratlanul. A sétálószínházi előadásban klezmer zene egészíti ki a szövegeket a Kossuth-díjas zeneszerző Jávori Ferenc „Fegya”  közreműködésével. 

A 2017 januárjától működő Kertész Imre Intézet Nobel-díjas írónk munkái mellett, Arthur Koestler, Giorgio Pressburger, Petri György és Pilinszky János hagyatékrészeit, valamint Sziveri János teljes hagyatékát is kezeli.  Az Intézet a szerzőkről szóló irodalmi anyagok összegyűjtésén, feldolgozásán és sajtó alá rendezésén túl számos összeművészeti programmal járult már hozzá az alkotók szellemi örökségének ápolásához.

Ezek sorába illeszkedik most a Kertész Imre Intézet és a Színház- és Filmművészeti Egyetem együttműködésével megvalósuló sétálószínházi előadás, amelyben a nézők az Intézetet bejárva sorra látogatják meg a ház tereiben az irodalmi alkotások és a zene segítségével megelevenedő szerzőket. Az egyes helyszíneken az alkotók különféle élethelyzetekben szólalnak meg és mesélnek feleségekről, szerelmekről, emlékekről és szabadságról, sokszor meghökkentően, váratlanul.

Az Intézet tereihez igazított jelenetek az alkotók életművét a XX. század történelmi traumáin keresztül mutatják be és az eseményekkel átszőve juttatják közelebb a nézőket ars poétikájukhoz, műveikhez.

Az Egyetem rendező, dramaturg - és színész hallgatóinak, valamint Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti vezetőjének közreműködésével létrejövő előadás zenei betétjeit Jávori Ferenc „Fegya” Kossuth-díjas klezmerzenész, zeneszerző szerezte.

Ingyenes regisztráció: https://edm.tortenelem.info.hu/subscribe/29yhbximloqs/?referrer=ehi3j5cow0fg

Szereposztás:

Kertész Imre: Holló Patrik Albert

Petri György: Csikós Máté

Pilinszky János: Steenhuis Raul

Sziveri János: Ficsor Milán

Giorgio Pressburger: Bangó Ernest

Arthur Koestler: Nagy Botond

Szerelmek, feleségek, múzsák, riporterek, kísérők: László Rebeka, Varga Anna Zsófia

Zenei vezető: Jávori Ferenc „Fegya”, Kossuth-díjas zeneszerző

Dramaturg, író, rendező munkatársa: Szalánczi Ágota, Czene-Polgár Donát

Jelmeztervező: Árva Nóra

Rendező: Pányik Tamás