Az ismeretlen Kertész Imre – Tanulóévek 1934–1955

Kiállításmegnyitó és a Kertész Imre művei című bibliográfia bemutatója a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Átriumában.

A Kertész Imre Intézet vándorkiállítása a szerző tanulóéveire koncentrál, azokra az élményekre, amelyek az alkotói pálya későbbi irányát, témaválasztásait is meghatározzák. Az iskolai évek 1934-ben kezdődnek, amikor az ötéves gyermek szülei elválnak, és egy neves pesti fiúinternátusba íratják, ahol elemi iskolai tanulmányait végzi – és követhetjük tovább az ifjú Kertész Imrét a gimnáziumi és a rövid ideig tartó újságírói éveken, valamint első feleségével való megismerkedésén át egészen 1955-ig, amikor úgy dönt, hogy a független írói pályát választja.

„Ugyanazt a művet élni és írni”: e programtervének megfelelően a kiállításon bemutatott időszak legfontosabb eseményei a későbbi műveknek is vissza-visszatérő témái, motívumai lesznek.

A kiállítás nem csupán az életmű rejtett rétegeire kívánja ráirányítani a figyelmet, hanem választott címéhez híven valóban eddig ismeretlen fotókkal és javarészt kiadatlan vallomásokkal kíséri végig e korai életperiódus állomásait. A kiállítás helyszínén most első alkalommal digitális tartalmakkal is kiegészül e fiatalkori éveknek a bemutatása: az interaktív eszközök (monitoros vetítés, érintőképernyős applikációk) segítségével még inkább személyes közelségbe kerülhetnek a látogatók egyetlen magyar Nobel-díjas írónk életéhez, korához, valamint első könyve, a Sorstalanság élményszerű megismeréséhez.