Indulnak az őszi rendhagyó irodalomórák a Kertész Imre Intézetben

Petri György költészetének bemutatásával immár három alkotó életművét megismertető, ingyenes foglalkozásokra regisztrálhatnak a középiskolás csoportok a Kertész Imre Intézetben. Pilinszky János és Kertész Imre mellett szeptembertől már a ’80-as, ’90-es évek egyik kultikus költőjét is megidézik majd a drámapedagógiai módszereket alkalmazó rendhagyó irodalomórák. A pedagógusok eddigi visszajelzései szerint a csoportos szituációs gyakorlatoknak köszönhetően ezek a foglalkozások jóval hatékonyabbak, mint a hagyományos iskolai, frontális órák. A gyerekek fantáziáját és kreativitását megmozgató interaktív feladatok pedig új megvilágításba helyezik egy-egy költő életművét és segítik műveik befogadását is.

Az Intézet elsőként 2021-ben, a Pilinszky 100 programsorozatának keretében indított nagysikerű Pilinszky-irodalomórákat, amelyeken pár hónap alatt csaknem 200 középiskolás vett részt. A foglalkozásokon egyedi, drámapedagógiai módszerekkel dolgozták fel a költő életművének egyes részeit, az órák végén pedig az Intézet által őrzött Pilinszky-kéziratokból is megtekinthettek egy válogatást a résztvevők.   

A rendhagyó Kertész-irodalomórákat 2022-ben, az irodalmi Nobel-díj odaítélésének és átvételének 20. évfordulója alkalmából zajló programok sorában indította útjára a Kertész Imre Intézet. A több száz diák részvételével zajlott foglalkozások a magyar irodalom, a történelem és az etika tananyagához, illetve az osztályfőnöki órák tematikájához kapcsolódva dolgozzák fel Kertész Imre életművének és Sorstalanság című regényének egyes aspektusait. Az órák végén az Intézetben őrzött Kertész-hagyatékrészből tekinthettek meg egy válogatást a diákok fotókkal, könyvekkel, Kertész-kéziratokkal színesítve.

Petri György Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító idén ünnepelné 80. születésnapját. Az évfordulóról a Petri-hagyatékrészt is kezelő Kertész Imre Intézet számos rendezvénnyel és egy nemrégiben megjelent Petri-interjúkötettel is megemlékezett már és ennek jegyében folytatódnak ősztől a rendhagyó Petri-irodalomórák is. A főként tizenkettedikes korosztálynak ajánlott foglalkozások az önmeghatározás, a szabadság- és identitáskeresés témaköreire fókuszálnak, érintve Petri politikai költészetét, a kommunista diktatúra mindennapokra gyakorolt hatását, a költő szerelmeit, emberi kapcsolatait, az ellenállás, az önazonosság és az egyéni szabadság megőrizhetőségének kérdését is.

A rendhagyó Petri-irodalomórákról készült kisfilm az alábbi linken érhető el:

 

Az ingyenes, rendhagyó foglalkozásokra a irodalomora@kerteszintezet.hu címen várja az osztályok jelentkezését a Kertész Imre Intézet.