Irodalom és képzőművészet találkozása a Kertész Imre Intézet új, Képírók című programsorozatában

Új, ingyenes művészettörténeti programsorozatot indít a Kertész Imre Intézet február 14-én, amelyben dr. Bellák Gábor művészettörténész, igazságügyi festményszakértő, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa tart majd előadást egy-egy olyan jelentős magyar képzőművész munkásságáról, aki valamilyen módon kapcsolódik az Intézet irodalmi hagyatékaihoz, íróihoz, költőihez. Az előadás témáját adó festő egy művét minden alkalommal ki is állítja az Intézet.

A 2017 januárjától működő Kertész Imre Intézet Nobel-díjas írónk máshol el nem helyezett hagyatékának gondozása mellett, Arthur Koestler, Giorgio Pressburger, Petri György és Pilinszky János hagyatékrészeit, valamint Sziveri János teljes hagyatékát is kezeli.  Az életművek gondozásán túl az Intézet összművészeti programokon keresztül igyekszik minél szélesebb körben bemutatni és népszerűsíteni az alkotók szellemi örökségét. A művészeti ágak találkozását pedig nemcsak rendezvényeinek szervezésekor, de az elmúlt években meghirdetett versmegzenésítési, vagy képzőművészeti pályázataival és kiállításaival is inspirálta már.

 

A Kertész Másként pályázat első helyezett alkotása – Csurgai Ferenc: Tisztelet K.-nak 

Az összeművészeti rendezvények sorába illeszkedik most a havonta jelentkező, új programsorozat, amelynek első, Kondor Béla – Ég és föld között című eseményén Kondor Béla kétszeres Munkácsy-díjas, posztumusz Kossuth-díjas festőművész Űrhajósok című alkotását tekinthetik meg az érdeklődők, a festményből kiindulva pedig szó esik majd a Kondor-életműben meghatározó szerepet játszó repülésről, valamint a festőművész és Pilinszky János barátságáról is.

 

A következő előadás témája a diktatúrák művészete lesz, amelynek apropóját Arthur Koestler élete és munkássága adta, a kapcsolódó festmény pedig Bán Béla Kónyi elvtárs című alkotása lesz. De megismerhetik majd az érdeklődők azt is, hogyan vélekedett Kertész Imre a műélvezetről Korniss Dezső Allegro Barbaro című képéből kiindulva.

 

A programsorozat negyedik, A szent és a profáncímű előadásban pedig Karátson Gábor festészete és Pilinszky költészete kapcsán a szentség és profanitás alakulásáról esik szó az újabb kori művészet történetében. Az erről szóló előadáson Karátson Gábor Játékon kívül. Sérült holland játékos című képét állítjuk majd ki.

 

Az események ideje alatt kiállított műtárgyakat a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, illetve a Karátson Gábor Archívum és Kutatóműhely bocsájtja a Kertész Imre Intézet rendelkezésére.