Kertész Imre és a pszichoanalízis – filmpremier és könyvbemutató a Kertész Imre Intézetben

Kontinenseken és tudományterületeken átívelő, különleges rendezvénnyel tisztelgett Nobel-díjas írónk életműve előtt a Kertész Imre Intézet október 12-én. A „Kertész Imre és a pszichoanalízis” című esten bemutattuk a „Pszichoanalízis és irodalom” című e-book kötetet és először láthatta a közönség Jose Alberto Cotta brazil pszichoterapeuta Kertész Imréről forgatott dokumentumfilmjét. Az esten a Kertész Imre Intézetbe látogatott Brazília nagykövete, Susan Kleebank nagykövet asszony is.

Kertész Imre húsz évvel ezelőtt kapta meg a Nobel-díjat, nemcsak egy regényéért, hanem az egész életművéért. A sorstalanság állapotából építette fel sorsát és meg tudta teremteni saját szabadságát olyan időkben, amikor „a diktatúrák mindenkit gyermekké tettek” – mondta el köszöntőjében Szabó Tamás, a Kertész Imre Intézet programigazgatója. Kertész Imre traumafeldolgozási folyamata a pszichoanalitikus szemmel is érdekesnek bizonyult – ennek egyik példája a brazil szeminárium, az annak anyagaiból született e-könyv és a Számkivetett című film is – emelte ki az igazgató.

 

 

Az est a kötet bemutatásával folytatódott. Bokor László pszichoanalitikus laudációjában méltatta a brazil kezdeményezést, majd rátért a trauma pszichoanalitikus jelentőségére, amelyet olyan határhelyzetként írta le, amely rombol, mivel „szétzilálja az identitás szövetét”.

 

 

Kifejtette: a traumát nem lehet egyedül feldolgozni, mert élményekre van szükségünk hozzá, és választ kell találnunk arra a kérdésre, hogy ki vagyok én. Ez pedig mindig a másik ember tükrében, mások vélekedésein keresztül formálható meg.

Bokor László laudációja visszanézhető a Kertész Imre Intézet Youtube-csatornáján:

 

A kötet méltatását a Számkivetett című film bemutatója követte, majd kerekasztal-beszélgetés kezdődött, melyen Bokor László pszichoanalitikus, José Alberto Cotta rendező és Takács Mónika irodalomtörténész vett részt. A beszélgetést Soltész Márton, a Kertész Imre Intézet irodalomtörténésze moderálta. 

 

 

A kerekasztal-beszélgetés megtekinthető a Kertész Imre Intézet Youtube-csatornáján: