Klasszikusok egymást közt – Kokas Katalin, Kelemen Barnabás és Bogányi Gergely közös estje a Kertész Imre Intézet új komolyzenei programsorozatában

Új komolyzenei programsorozatot indít a Kertész Imre Intézet a Fesztivál Akadémia Budapest együttműködésével, Kokas Katalin Liszt Ferenc-díjas és Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművészek közreműködésével. Az idén tavasszal induló, zenés képzelt párbeszéd résztvevői a Kertész Imre Intézet írói, költői, valamint a számukra kedves, vagy műveikhez kapcsolódó zeneszerzők. A programsorozat induló estjén a hegedűművész házaspár meghívott vendége Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész lesz. Az irodalom és a zene nyelvén is zajló beszélgetést Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója vezeti majd.

A Kertész Imre Intézet elsőként 2021 szeptemberében indított komolyzenei rendezvénysorozatotKözelről címmel, hogy teret kínáljon a művészeti ágak összekapcsolódásának, az irodalom, a zene vagy akár a képzőművészet találkozásából születő új programoknak és alkotásoknak.

Az összeművészeti kulturális események sorában elsőként Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész tartott koncertekkel egybekötött irodalmi esteket az Intézet falai között. Az egyedülálló rendezvénysorozat nem csupán zenei élménnyel szolgált: Bogányi Gergely egyebek között a zene és az irodalom, a filozófia és a kamarazene kapcsolódási pontjait járta körül meghívott irodalomtörténész, zenetörténész és filózófus vendégeivel. A beszélgetések keretében a zongoraművész egy új fejlesztésű Bogányi-zongorán játszott a Kertész Imre Intézet szalonjában.

 

 

Az idén áprilisban induló Klasszikusok egymás közt című programsorozat egy zenés képzelt párbeszéd a Kokas-Kelemen házaspár és a Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) közreműködésével.

A FAB egész éves sorozatának keretében az országjáró és a nemzetközi kurzusokon, a versenyeken és a júliusi fesztiválon kívül megannyi szalonkoncertet tart. A kezdetektől minden eseményén keresi a kapcsolódást az irodalommal és a társművészetekkel, ezért is fogadta örömmel a Kertész Imre Intézet felkérését annak az új komolyzenei programsorozatnak a megvalósításra, amelynek résztvevői a Kertész Imre Intézet szerzői – Kertész Imre, Arthur Koestler, Giorgio Pressburger, Petri György, Pilinszky János és Sziveri János − valamint olyan zeneszerzők, akik kapcsolódnak az ő műveikhez.

Az esteken nemcsak irodalmi szövegrészletek, hanem naplóbejegyzések, levelek is elhangzanak majd, egységet alkotva a zenei részletekkel.

 

 

Az április 24-i induló esten Pilinszky és Bach beszélget majd egymással a zene nyelvén Kokas Katalin, Kelemen Barnabás és Bogányi Gergely, illetve az irodalom nyelvén Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatójának tolmácsolásában. Az ingyenes rendezvényre az alábbi linken várja a regisztrációkat a Kertész Imre Intézet:

https://edm.tortenelem.info.hu/subscribe/cyk8yo9wmm6w/?referrer=6o92cby6n634

A Fesztivál Akadémia Budapest egész éves programját a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatja.

 

  • Kokas Katalin Liszt-díjas hegedűművész, Magyarország Érdemes Művésze. Zenészpedagógus családból származik, így nemcsak a szólóhangversenyek a kamarazene vagy a vonósnégyes szerepel kiemelt helyen az életében, hanem a tanítás is: 2004 óta a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára, rendszeresen tart mesterkurzusokat Magyarországon és külföldön egyaránt. A Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál alapítója, a fesztivál történetének első öt évében annak művészeti vezetője, majd később Kelemen Barnabással a Fesztivál Akadémia Budapest nemzetközi kamarazenei fesztivál és mesterkurzus alapítója. 2010-től tagja a nemzetközi karriert befutott Kelemen Kvartettnek, mely 2021 májusában, három év szünet után tért vissza. Művészetét Liszt-díjjal és „Magyarország Érdemes Művésze” díjjal jutalmazták.

 

  • Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész briliáns technikájával és vibráló, szenvedélyes játékával hódította meg a világ legnevesebb koncerttermeit. Sokoldalú és nyitott egyéniségként kiváló szólista és kamarazenész, fesztiválok művészeti vezetője, a Kölni egyetem professzora, a Zeneakadémia docense. Munkáját számos rangos hazai és nemzetközi elismeréssel, többek között Gramphone és Kossuth-díjjal jutalmazták. Kokas Katalinnal együtt alapítója és művészeti vezetője a Fesztivál Akadémia Budapest kamarazenei fesztiválnak és mesterkurzusnak, melyen olyan neves művészek lépnek fel rendszeresen, mint Vilde Frang, Maxim Rysanov, Shlomo Mintz vagy Joshua Bell.

 

  • Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész tanulmányait a budapesti Zeneakadémián, majd Helsinkiben a Sibelius Akadémián végezte. A számos szakmai díjjal elismert világhírű előadóművész hét lemezén Mozart-versenyművekkel, Chopin és Liszt zongoraműveivel, Chopin és Rachmanyinov cselló-zongora szonátáival és Liszt teljes hegedű-zongora termésével találkozhatott a közönség. Önálló lemezfelvételei jelentek meg Mozart versenyművekkel, Chopin zongoraműveivel és Liszt Ferenc zongoraterméseivel.