A Szélherceg útrakél - ma lenne 67 éves Sziveri János

A vajdasági költő versei különleges zenei produkciókban élnek tovább

Befejeződtek a Sziveri János zenei pályázat nyerteseinek videóklip forgatásai a Kertész Imre Intézetben, így a fiatalon elhunyt vajdasági költő születésnapja alkalmából hamarosan három egyedi hangvételű dalt ismerhet meg a közönség, Veres Tildæ Panna, Bogdán Norbert Lano valamint Halász Máté és a BLCKFSH Project tolmácsolásában.

A Sziveri-hagyatékot gondozó Kertész Imre Intézet tavaly ősszel hirdetett zenei pályázatot a vajdasági költő műveinek zenei feldolgozására, valamint a nemrégiben megjelent A szélherceg című kötetének megismertetésére. A pályázat nagy sikerrel zárult, csaknem száz pályamű érkezett szinte minden zenei műfajból a komolyzenétől kezdve a kísérleti elektronikán és hiphopon keresztül a sanzonok világáig. Az első három helyezett pénzdíjat, könyvcsomagot és egy, a pályaműhöz kapcsolódó videóklip forgatást nyert. Ennek munkálatai, a napokban fejeződtek be a Kertész Imre Intézetben.

–  Sziveri János március 25-én ünnepelné 67. születésnapját. Különleges, hármas ajándékkal készültünk erre a napra, hiszen a költő versei innentől kezdve három egyedi videóklipben is továbbélnek majd, amelyeket az utómunkálatokat követően hamarosan a nagyközönség is megismerhet – mondta el Szabó Tamás, a Kertész Imre Intézet programigazgatója.

Az első helyezett Veres Tildæ Panna pályaművét Sziveri János: Appendix című költeményének egy részlete ihlette. A nyertes dal különösen intim hangszerelést kapott, hiszen a zongora az egyetlen hangszer, ami az éneket kíséri. A második helyezett: Bogdán Norbert Lano tíz éves kora óta énekel és gitározik. A Séta a bronzerdőben című megzenésítésében nem csak a dal egyedi stílusára, hanem Norbi virtuóz gitárjátékára is érdemes odafigyelni. A harmadik helyezett Halász Máté (BLCKFSH Project) tinédzser korában találkozott először Sziveri János költészetével, a hozzá legközelebb álló A beválasztott című verset dolgozta fel egy teljes zenekar segítségével.

Bíztunk benne, hogy a Kertész Imre Intézet különleges belső terei hozzájárulnak majd a nyertes pályaművek újszerű zenei és vizuális megközelítéséhez. Reméljük ez már a klipek ajánlójában is tettenérhető. – tette hozzá a programigazgató.

Videóklip előzetes: https://youtu.be/i6ksy1v03LU

A klipek hamarosan a Kertész Imre Intézet Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján is láthatók lesznek. A helyezést nem szerzett, de kiemelkedő pályaművekből pedig a Sziveri30 zsűrije egy válogatáslemezt állít össze, amit a Kertész Imre Intézet digitális terjesztésben jelentet majd meg.