Alkalmi bélyeg jelent meg Pilinszky János születésének évfordulója alkalmából

Alkalmi bélyeget bocsátott ki a Magyar Posta Pilinszky János születésének centenáriuma alkalmából a Kertész Imre Intézetet is fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatásával. Az emlékbélyegen Pilinszky János portréja szerepel, a hozzá tartozó borítékon és bélyegen az Aranykori töredék című versének részlete olvasható: „Minden tetőről látni a napot.” Az alkalmi bélyegzőben – a bélyegen és a borítékon is szereplő – centenáriumi logó látható.

 

A negyven éve elhunyt és száz éve született Pilinszky János már életében legendának számított, de a 21. században is az ő szavaival fogalmazzuk meg kétségeinket, vágyainkat, szomorúságunkat – hangsúlyozta Schmidt Mária, a Kertész Imre Intézetet is fenntartó Közép-és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója a 2021. szeptember 14-i ünnepélyes kibocsátáson. József Attila mellett a fiatalság körében az egyik legnépszerűbb költőnek számít, verseskötetei újra és újra gazdára találnak, sorait házak és kocsmai wc-ék falára írják, egy-egy mondata kávéházakat ékesít – mondta a főigazgató, hozzátéve: Pilinszkyt olvasva ráébredtünk arra, hogy az embert a sebek teszik értékessé.

Emlékeztett arra, hogy a költő huszonhat évesen egykötetes szerzőként kapott Baumgarten-díjat. „Ha csak az 1946-os Trapéz és korlát című könyve marad meg, akkor is beszélnünk kell róla” – hangsúlyozta Schmidt Mária, kiemelve: Pilinszky önmagához hűen élt, barátai – Nemes-Nagy Ágnestől, Kocsis Zoltánon át Törőcsik Mariig – tisztában voltak Pilinszky spirituális, szikár, megfoghatatlan természetével.

A közalapítvány támogatásával forgalomba kerülő Pilinszky-bélyeg 50 ezer példányban jelenik meg, rajta Pilinszky János portréja szerepel, a hozzá tartozó borítékon és a bélyegen a „Minden tetőről látni a napot”-idézet olvasható – mondta Schamschula György, a Magyar Posta vezérigazgatója.

Tallai Gábor, a Közép-és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány programigazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt években a közös munka eredményeként több bélyeg került forgalomba, köztük az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseit, külön a cigány hőseit, és az első magyar szabadon választott kormány tagjait örökítették meg bélyegtömbön, de Trianonról is készült közös bélyeg.

A Kertész Imre Intézet Pilinszky János születésének 100. és halálának 40. évfordulója alkalmából, májusban indított féléves centenáriumi programsorozata november 27-ig egyebek között versmegzenésítési pályázattal, tematikus sétákkal, kiállításokkal, rendhagyó irodalomórákkal és a KultúrArc című beszélgetéssorozattal idézi meg a huszadik század egyik legjelentősebb költőjének életművét.

A bélyeg Takács Tamás Péter grafikusművész tervei alapján, Szebeni András fotóművész Pilinszky-portréjának felhasználásával készült. Megvásárolható  a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, egyes postahelyeken és a www.posta.hu-n.