Bemutattuk Arthur Koestler szerzői oldalát a Kertész Imre Intézetben

Exkluzív interjúkkal, Magyarországon korábban sosem publikált fotókkal illusztrált Arthur Koestler-szerzői oldallal bővült a Kertész Imre Intézet honlapja. A kerteszintezet.hu oldalon az író, újságíró, filozófus halálának 40. évfordulója alkalmából eddig ismeretlen történeti, irodalomtörténeti és személyes szövegei, életrajzi adatai és Koestler magyarul megjelent köteteinek teljes jegyzéke is elérhető. 

Az író hagyatékát őrző Edinburgh University Library engedélyezte a Kertész Imre Intézetet fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány számára, hogy az intézményükben őrzött Koestler-hagyaték egy válogatott anyagáról mikrofilmmásolatokat készítsen. A hagyatékrészben Koestler életművének válogatott dokumentumai mellett személyes iratai, levelezése, feljegyzései és útinaplói is helyett kaptak. A Kertész Imre Intézet a mikrofilmfelvételeket digitalizálta és azokról papíralapú másolatokat is készített.

A levéltári anyag számos olyan forrásszöveget tartalmaz, amelyet mindeddig nem ismerhetett meg a magyar közönség. A dokumentumok feldolgozásán túl magyar nyelven elsőként publikált szemelvényekkel és korábban ismeretlen fotókkal gazdagítva készült el a kerteszintezet.hu honlap Arthur Koestler-szerzői oldala, amely a XX. század egyik legizgalmasabb, legérdekesebb íróegyéniségének életművét mutatja be. 

A kibővült szerzői oldalon életrajzi adatokba ágyazva, idézetekkel, fényképekkel illusztrálva, kronologikus sorrendben ismerhetik meg az érdeklődők az író életművét, amelyben különös hangsúlyt kapnak Koestler legendás magyar barátságai, valamint kalandos életútjának magyar vonatkozásai, például az 1956-os forradalomhoz való viszonya is. A honlap Életrajz menüpontjában magyar nyelven elsőként itt megjelenő szemelvényeket is olvashatnak a Koestler-rajongók, amelyek összefoglalójából egyebek között az is kiderül, hogy az 1956-os forradalom után Koestlerhogyan próbált meg segíteni a korai Kádár-rendszerben bebörtönzött magyar írókon.

 

 

A szerzői oldal Galéria menüpontja tematikai bontásban mutatja be Koestler ifjúkorát; földrészeket átívelő bolyongásait és utazásait; közéleti tevékenységét és szerelmeit. A képaláírásokkal kiegészített gyűjtemény számos, Magyarországon eddig ismeretlen fotót mutat be.

A Kertész Imre Intézet irodalomtörténészei által összeállított, több mint félezer tételt tartalmazó Bibliográfia, valamint a Művekmenüpont Arthur Koestler életművének egyik legteljesebb gyűjteményét adja, hiszen ez utóbbi nem csak Koestler magyarul megjelent köteteinek jegyzékét sorolja fel, de a róluk szóló rövid ismertető szövegeket és a könyvekről írott recenziók listáját is egyaránt megtalálhatják itt az irodalomkedvelők és a kutatók. A szerzői oldalHang, filmmenüpontjának különlegességét Alain de Benoist francia író, filozófus visszaemlékezései adják, aki az elmúlt évben a Kertész Imre Intézetet fenntartó Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány szervezésében megrendezett Eötvös-előadások meghívottjaként adott exkluzív interjút Arthur Koestlerhez fűződő emlékeiről.  

A Kertész Imre Intézet honlapja hamarosan Petri György kibővült szerzői aloldalával bővül. 

 

A XX. század egyik legizgalmasabb, legérdekesebb íróegyénisége, a magyar származású Arthur Koestler (1905 – 1983) Budapesten született.  Gyermek- és ifjúkorát Magyarországon töltötte, majd a család Bécsbe költözött. 1940-ben jelent meg Sötétség délben című regénye, amely nemzetközi sikert és ismertséget hozott számára. A mű a XX. század egyik legjelentősebb politikai regényének tekinthető, amelyben barátjánál, Orwellnél is korábban leplezte le a kommunizmus rémálmát. A magyar származású író szerteágazó munkásságában szépprózai alkotásokon és esszéken kívül tudomány- és társadalomfilozófiai, valamint természettudományos és ismeretterjesztő művek egyaránt szerepelnek. A számos irodalmi és polgári kitüntetésben részesült alkotó, bár kezdetben elsősorban németül, később pedig kizárólag angolul írt, sohasem felejtett el magyarul, élete végéig büszke volt magyarságára. Feleségével együtt 40 éve, 1983. március 3-án hunyt el.