Egésznapos programokkal ünnepeltük Kertész Imre születésnapját

Új művészettörténeti programsorozat, könyvbemutató és rendhagyó Kertész-irodalomóra is szerepelt a Kertész Imre Intézet november 9-i programjainak sorában. Az író születésnapján bemutattuk a Vázlatok. Feljegyzések, tématervek 1958–1963 című műhelynaplóját, amelyet a Sorstalanság megírásával párhuzamosan vezetett. 

Tematikus napunk rendhagyó Kertész-irodalomórával indult, amelynek keretében a Sorstalanság egyes részleteit  szituációs feladatokba ágyazva, drámapedagógiai módszereken keresztül ismerhették meg érettségi előtt álló diákok. 

 

Nobel-díjas írónk születésnapja alkalmából Intézetünk művészeti igazgatója, Ugron Zsolna a Kertész Imre Intézet székházánál, a Fiumei úti sírkertben és a Török utcai emléktáblánál is koszorúzással emlékezett az évfordulóra.

 

 

A november 9-i tematikus napon bemutattuk Kertész Imre Vázlatok. Feljegyzések, tématervek 1958–1963 című műhelynaplóját, amelyet a Sorstalanság megírásával párhuzamosan vezetett. A műhelynapló teljes, értelmező-magyarázó jegyzetekkel és tanulmányigényű utószóval kiegészített változata a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány kiadásban, a Kertész Imre Intézet gondozásában jelent meg. A könyvbemutatón Ács Margit Kossuth-díjas íróval, műkritikussal, Soltész Mártonnal, a Kertész Imre Intézet irodalomtörténészével, a kötet szerkesztőjével, valamint Radics Péterrel, a Petőfi Irodalmi Múzeum, Digitális Irodalmi Akadémia vezetőjével Őri-Kovács Anna, az est moderátora beszélgetett.

 

 

Tematikus napunk irodalom- és művészettörténeti épületsétával zárult, amelyen a látogatók megismerhették a Kertész Imre Intézetnek otthont adó épület érdekességeit Szabó Tamás programigazgató vezetésével.

 

 

Az épületsétát irodalmi részletek színesítették: Bencsik Krisztina és Soltész Márton irodalomtörténészek előadásban egyebek között a Kertész Imre frissen megjelent naplójegyzeteiből, a Budapest – egy fölösleges vallomás, valamint a Kudarc című  művéből is hallhattak részleteket az érdeklődők.