Emlékérme kibocsátással zárult a Kertész Imre Intézet Pilinszky 100 programsorozata

Nagy sikerű irodalmi-kulturális rendezvényekkel, tablókiállítással, emlékbélyeggel és új zenei alkotások inspirálásával tisztelgett Pilinszky János születésének 100. évfordulója előtt a Kertész Imre Intézet az elmúlt félévben – idézte fel a mai záróeseményen elhangzott köszöntőjében Schmidt Mária, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója. A rendezvény egyben a Magyar Nemzeti Bank Pilinszky János emlékérme kibocsátásnak is otthont adott. 

 

A Pilinszky 100 eseménysorozat a pandémia ellenére sokakat megmozgatott, ami mindennél jobban bizonyítja, hogy Pilinszky életműve ma is eleven, a ma emberét is megérinti – hangsúlyozta az emlékérme pénteki ünnepélyes kibocsátásán a Kertész Imre Intézetet fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója.

 

Schmidt Mária szerint Pilinszky titka az, hogy nem akarja olvasóit megtéveszteni, nem akar hamis vigaszt nyújtani, „nem beszél félre sem versben, sem prózában”. Mint emlékeztetett, a Kertész Imre Intézet Nobel-díjas névadója mellett csupa olyan szerző életművét gondozza, akik a 20. század meghatározó alkotói voltak, köztük Pilinszky Jánosét.

A rendezvény az alábbi linken visszanézhető: