Eredeti filmtekercsekkel bővült a Kertész Imre Intézetben őrzött Pressburger-hagyatékrész

Ma 86 éve született Giorgio Pressburger – Pressburger György magyar származású olasz író, dramaturg, műfordító és rendező, a budapesti Olasz Kulturális Intézet egykori igazgatója. A Pressburger-hagyatékrészt is őrző Kertész Imre Intézet filmvetítéssel egybekötött kerekasztal-beszélgetéssel emlékezett meg a rendkívül sokoldalú író születésnapjáról, amelynek keretében Mauro Caputo olasz filmrendező újabb hagyatékrészt adományozott az Intézetnek a születésnap előestéjén.

A Kertész Imre Intézet elsőként 2021 augusztusában gazdagodott egy filmdokumentumokat, fényképeket és személyes tárgyakat egyaránt tartalmazó hagyatékrésszel Pressburger életművéből, Mauro Caputo jóvoltából. Az olasz filmrendező az író novellájából készítette egyebek között A fehér közök törvénye és A müncheni óra című alkotásait, de filmet forgatott Pressburger életéről, valamint vezetője és alapítója az olaszországi Giorgio Pressburger Kulturális Egyesületnek.

Az évforduló alkalmából most átadott hagyatékrész különleges darabja Pressburger Calderon című alkotásának egyik eredeti, 35 mm-es filmtekercse, amelyért 1982-ben Aranyglóbuszt vehetett át, valamint egy 1993-ban készült rövidfilmje, amelyet színész barátaival forgatott. De a Kertész Imre Intézet archívumát gazdagítják mostantól olyan személyes dokumentumok is, amelyeket a budapesti Olasz Kulturális Intézetben eltöltött évek alatt gyűjtött össze, vagy használt Giorgio Pressburger.

Az átadást követően a Kertész Imre Intézet filmbemutatóval egybekötött kerekasztal-beszélgetést rendezett, amelynek keretében magyar felirattal láthatta a közönség Mauro Caputo Mesés idők ó illata című filmjét. Az alkotásban maga Pressburger mesél: miközben felidézi a gyerekkorában átélt náci üldöztetés, majd az Olaszországba menekülés emlékeit, a sorsról, a hitről, Istenről, a félelemről, az életről és a halálról, a természetről, a szerelemről és a szépségről is gondolkodik.

A vetítést követően a film rendezőjével Mauro Caputoval, Pressburger több könyvének fordítójával Lukácsi Margit italianista műfordítóval és Szomráky Béla Olaszország-szakértővel Ugron Zsolna, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója beszélgetett.