Hogyan lesz pénzem az írásból? – Konferencia a Kertész Imre Intézetben

Az október 14-i rendezvényen Szabó Tamás, a Kertész Imre Intézet programigazgatója köszöntötte a vendégeket, majd ismertette, konferenciájuk olyan témaköröket járt körül, mint a szerzői jogok védelme, a reprográfiai jogdíj, az irodalmi művek megfilmesítése, az írók, szövegírók és influenszerek szerzői jogai a közösségi  médiában, a képek, fotók felhasználásának szabályai az irodalmi alkotásokban, valamint azt a folyamatot, amely egy irodalmi alkotás létrehozásától a kiadás utáni állapotig tart.

 

Elsőként dr. Kabai Eszter, az Artisjus jogi igazgatója tartott előadást, Írók a jognak asztalánál – áttekintés az irodalmi művek szerzői jogi védelmének és a jogok gyakorlásának szabályairól címmel.

 

 

Ezt követően Zentai Péter László, a Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesületének igazgatója Reprográfiai jogdíj – kompenzáció és/vagy támogatás? című előadása következett.

 

 

Közvetlenül ezután dr. Sifter Veronika, a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület munkatársa beszélt a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület tevékenységéről.

 

 

dr. Bánhegyesi Béla, a FilmJus Egyesület jogtanácsosa Miből lesz a film? Irodalmi mű és megfilmesítése címmel tartott előadást.

 

 

Ezután dr. Fodor Klaudia Franciska, ügyvéd beszélt az írók, szövegírók és influenszerek szerzői jogairól a közösségi médiában.

 

 

Szigeti Kovács Petra, a HUNGART Egyesület munkatársa a képek, fotók irodalmi alkotásokban való felhasználásának szabályairól tartott előadást.

 

 

A konferenciát végül Az ihlettől a jogdíjakig tartó út című kerekasztal-beszélgetés zárta, dr. Fodor Klaudia Franciska, dr. Kabai Eszter és Zentai Péter László részvételével. A beszélgetést Szabó Tamás, a Kertész Imre Intézet programigazgatója vezette.

 

Kertész Imre Intézet