Ingyenesen letölthető és utaztatható formában is elérhető a Kertész Imre Intézet Pilinszky-kiállítása

Kiállítóhelyeknek, kulturális centrumoknak, irodalomkedvelő közösségi tereknek és iskoláknak nyújt segítséget a Kertész Imre Intézet legújabb, időszaki kiállításának ingyenesen elérhetővé tételével. A Pilinszky János életét és meghatározó élményeit bemutató kültéri tablókiállítás a Kertész Imre Intézet honlapján, regisztrációt követően roll-up, valamint letölthető és kinyomtatható formában is hozzáférhető.

A Kertész Imre Intézet 2021. május 27-én indította el féléves Pilinszky 100 programsorozatát a költő születésének 100. és halálának 40. évfordulója alkalmából.

A 2017 januárjától működő Kertész Imre Intézet Nobel-díjas írónk munkái mellett, Arthur Koestler, Giorgio Pressburger, Petri György és Pilinszky János hagyatékrészeit, valamint Sziveri János teljes hagyatékát is kezeli. Az Intézet célja a tulajdonába került szerzői hagyatékok és kiadatlan művek, a szerzőkről szóló irodalmi anyagok összegyűjtése, feldolgozása, sajtó alá rendezése és az alkotók emlékének méltó ápolása. A 2021. november 27-ig tartó Pilinszky 100 programsorozat nemcsak a költő műveinek minél szélesebb körben való megismertetését, hanem szellemi örökségének továbbvitelét is célozza.

A rendezvénysorozat nyitóeseményen nyílt meg a Pilinszky János életét és meghatározó élményeit bemutató kültéri tablókiállítás a Kertész Imre Intézet budapesti, Benczúr utcai székháza előtt, amely mostantól ingyenesen letölthető és kinyomtatható formában is elérhető, valamint roll-up formában el is szállítható.

A hét – egyenként kétoldalas – tablóból álló kiállítás nem hagyományos értelemben vett irodalomtörténeti pályaképet kíván nyújtani, hanem a költő életművét és legfontosabb, mindannyiunkat egyaránt érintő témáit mutatja be Pilinszky szövegein keresztül: Isten, szeretet, hit, részvét, szenvedés. A témák feldolgozása során Pilinszky-versidézetekből, valamint kevéssé ismert prózai szövegekből válogat a kiállítás oly módon, hogy azok a mai látogató számára is aktuálisak, érvényesek és emlékezetesek legyenek.

A tizennégy roll-up-ból álló kiállítási anyag, valamint az A3-as méretre optimalizált kinyomtatható tablók a Kertész Imre Intézet honlapján, a kiállítások menüpont alatt, az alábbi linken:  https://www.kerteszintezet.hu/intezet/kiallitasok/pilinszky-100 tekinthetők meg. A kiállítás anyaga az ingyenes regisztrációt követően válik elérhetővé.