Kertész Imre a szabadságról – új kültéri tablókiállítás a Kertész Imre Intézet előtt

Kültéri Kertész Imre-tablókiállítással indítja programjait a Múzeumok Éjszakáján a Kertész Imre Intézet. A június 25-én, este 18.00 órától nyíló tárlat Nobel-díjas írónk életútját mutatja be főbb műveinek máig érvényes üzenetein keresztül. A megnyitót követően szervezett épületsétákkal és akusztikus koncertekkel várjuk az irodalom, a zene és az építészet iránt érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján.  

 

A Kertész Imre Intézetnek otthont adó épület 1910-ben készült el Hoepfner Guidó és Györgyi Géza tervei alapján, Eisele Vilmos kazángyáros megrendelésére. A kései magyar szecesszió egyedi példájaként számon tartott épületet számos tulajdonosváltást és az államosítást követően 2017-ben vásárolta meg a Kertész Imre Intézetet is fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány a Fővárosi Önkormányzattól.

A felújítást megelőzően idősek otthonaként működő villát Szalay Tihamér építész tervei alapján, az Alapítvány főigazgatója, Schmidt Mária újíttatta fel. A munkálatok során, az értékmegőrzésen túl, a századfordulós szellemiség megőrzése és annak 21. századi továbbgondolása érvényesült. A megújult épület a Múzeumok Éjszakáján szervezett séták keretében, négy időpontban tekinthető meg: este 18.00 órakor valamint 19.00 órakor az épület történetét bemutató séták indulnak, majd 22.00 órától irodalomtörténeti épületséták kezdődnek, amelyek keretében Kertész Imre, Petri György, Pilinszky János, valamint Sziveri János életútját ismerhetik meg a látogatók.

Az irodalom iránt érdeklődők nemcsak az egykori villaépület falai közt találkozhatnak érdekességekkel: a Benczúr utca 46. szám előtt június 25-én megnyíló hét, egyenként kétoldalas tablóból álló kiállítás Nobel-díjas írónk életútját mutatja be, főbb műveinek máig érvényes üzenetein keresztül. A kültéri tárlat olyan főbb témakörök köré rendeződik, mint a szabadság és valóság; a túlélés – önmegértés; az egyén, a sors és a történelem viszonya; a tudás és a felelősség; a remény és a szeretet. A kiállítás megidézi az auschwitzi túlélő tapasztalatait csakúgy, mint az Európa nyomasztó örökségét kíméletlenül elemző és a hazánk, kultúránk jövőjéért aggódó magyar író gondolatait is.

 

 

 

RÉSZLETES PROGRAM:

 

18:00 – A kültéri Kertész Imre-tablókiállítás megnyitója a Kertész Imre Intézet előtt (1068 Budapest, Benczúr utca 46.)

18:15 – A Kertész Imre Intézet épületének története – művészettörténeti épületséta (max. 25 fős csoport)

19:00 – A Kertész Imre Intézet épületének története – művészettörténeti épületséta (max. 25 fős csoport)

20:00 – Akusztikus koncert a kertben, fellépő vendég: Bogdán Nobert Lano

21:00 – Akusztikus koncert a kertben, fellépő vendég: Oliver From Earth

22:00 – Irodalomtörténeti épületséta a Kertész Imre Intézetben (max. 25 fős csoport)

23:00 – Irodalomtörténeti épületséta a Kertész Imre Intézetben (max. 25 fős csoport)

 

A sétákon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött! Jelentkezését kérjük küldje a rendezveny@kerteszintezet.hu e-mail címre.

 

A művészettörténeti épületsétákat követő akusztikus koncertek előadói a Kertész Imre Intézet két nagysikerű versmegzenésítési pályázatának díjazott alkotói.

 

Bogdán Nobert Lano a Sziveri30 versmegzenésítési pályázat II. helyezettjeként végzett. Sziveri János fiatalon elhunyt vajdasági költő, író, szerkesztő Séta a bronzerdőben című versét dolgozta fel a Kertész Imre Intézet zenei pályázatára, melynek első három helyezettje, nyereménye részeként, videóklipet is forgathatott. A dal klipje az alábbi linken érhető el: https://www.facebook.com/kerteszimreintezet/videos/198154028485642

 

Az Oliver From Earth a nagysikerű Pilinszky Másként III. helyezettjeként végzett a Kertész Imre Intézet Pilinszky 100 programsorozatának keretében meghirdetett versmegzenésítési pályázaton. A dalszerző-, producer- és előadópáros alternatív popzenei műfajban zenésítette meg Pilinszky János Téli ég alatt című versét. Az Oliver From Earth nyereménye részeként videoklipet forgathatott, amely az alábbi linken érhető el: https://www.facebook.com/kerteszimreintezet/videos/1568410730202728

 

A belépésre jogosító karszalagok [felnőtt: 2200 Ft, gyermek (6-18 éves korig): 1000 Ft] megvásárolhatók a helyszínen (Kertész Imre Intézet; 1068; Budapest Benczúr utca 46.), valamint a jegymester.hu oldalon.