Kertész Imre-tablókiállítás nyílt a bécsi Collegium Hungaricumban

A Szabadságról című kültéri tárlatot, amely kéziratok és fényképek mellett Kertész Imre szépprózai műveiből, naplófeljegyzéseiből és nyilatkozataiból válogat, most német nyelven is megtekinthetik az érdeklődők a bécsi Collegium Hungaricumban, 2023. február 14-ig. A Kertész Imre Intézettel együttműködésben megnyílt bécsi tárlat megnyitóján köszöntőt mondott Nagy Andor, Magyarország ausztriai nagykövete, valamint Bárány Anzelm, a bécsi Collegium Hungaricum igazgatója. A laudációt Szabó Tamás, a Kertész Imre Intézet programigazgatója tartotta.

A bécsi, német nyelvű tárlat az irodalmi Nobel-díj odaítélésnek és átvételének 20. évfordulója alkalmából, a Kertész Imre Intézettel együttműködésben nyílt meg. A kiállítás december 14-i, ünnepélyes megnyitóján Bárány Anzelm, a bécsi Collegium Hungaricum igazgatója Kertész Imre Sorstalanság című művéhez kapcsolódó személyes irodalmi élményeit idézte fel, majd Nagy Andor, Magyarország ausztriai nagykövete Kertész Imre írói munkásságának méltatásán túl a magyar irodalom közösségteremtő és közösségmegtartó erejéről beszélt.

 „Az ideológiák megtévesztő és pusztító természetét felismerve Kertész Imre valami egészen mást és értékeset tudott nekünk adni: az egyéni identitás felépítésének tudományát, a felelősség és a sors visszaszerzésének képességét köszönhetjük neki – fogalmazott laudációjában Szabó Tamás, a Kertész Imre Intézet programigazgatója, aki az irodalmi Nobel-díj átvételének 20. évfordulója alkalmából felidézte: sokan tévesen úgy tudják, hogy Kertész Imre a Sorstalanság című regényéért kapta az egyik legrangosabb elismerést, ám a Nobel-díjat valójában egész életművéért vehette át az író.

 

A német nyelvű tárlat december 14. és 2023. február 14. között tekinthető meg a bécsi Collegium Hungaricumban.