KERTÉSZ MÁSKÉNT – nagy sikerrel zárult a Kertész Imre Intézet és a MANK közös művészeti pályázata

Több mint 160 pályamű érkezett a Kertész Imre Intézet és a MANK, Kertész Másként című alkotói pályázatára. A Nobel-díjas író halálának ötödik évfordulója alkalmából meghirdetett pályázat 2021. május 31-én zárult. A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-vel közös kiírás célja az volt, hogy Kertész Imre kiemelkedő irodalmi öröksége a kortárs alkotóművészet nyelvén szólaljon meg.

Kertész Imre sokszínű életművének és szellemi örökségének bemutatására és újraértelmezésére hívta fel a kortárs képzőművészeket, iparművészeket, grafikusokat és fotóművészeket legújabb pályázatában a Kertész Imre Intézet és a MANK, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Az alkotói pályázatra kifejezetten a felhívásra készült, új művekkel lehetett pályázni, amelyek egy Kertész Imre-idézetet felhasználva születtek meg, szorosan kötődve az író munkásságához. Az alkotói kedv ösztönzésén túl a Kertész Másként pályázat kiemelt célja volt a művészeti ágak kapcsolatának erősítése, az irodalom és az alkotóművészet együttes támogatása. A 2021. március 31-én meghirdetett, két hónapig tartó pályázatra több mint 160 alkotás érkezett. Főként festőművészeket és grafikusművészeket ihletett meg a Kertész-életmű, de születtek fotóművészeti alkotások és kisplasztikák is.

A beérkezett műveket szakmai zsűri bírálja el, a június végi eredményhirdetést követően az első három helyezett a Kertész Imre Intézet pénzjutalmában részesül. A beküldött alkotásokból katalógus készül, a legjobb pályaműveket pedig a Kertész Imre Intézet és a MANK közös kiállításon is bemutatja.