Koszorúzással emlékezett Arthur Koestler születésnapjára a Kertész Imre Intézet

1905. szeptember 5-én született Arthur Koestler író, újságíró, filozófus. Az író születésnapjára koszorúzással emlékezett a Kertész Imre Intézet. 

A Kertész Imre Intézet Nobel-díjas írónk munkái mellett Arthur Koestler hagyatékrészeit is kezeli. Születésnapjára Nyílvessző a végtelenbe című könyvének egyik részletével emlékezünk. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép: © Fred Stein Archive

„Az ember a civilizáció kezdete óta makacsul hiszi, hogy sorsát valamiképpen meghatározza, milyen volt a csillagok állása születése pillanatában. Arra gondoltam, hogy esetleg a földi események akkori konstellációjának is lehet valami jelentősége, ezért 1946-ban, egy napon elhatároztam, hogy elkészítem a magam »világi« horoszkópját. (…)

A földi horoszkóp elkészítése egyszerű dolog. Mindössze annyi volt a tennivalóm, hogy elballagjak a londoni Printing House Square-re, a The Times szerkesztőségébe, és kikérjem a születésemet követő reggelen megjelent lapszámot (1905. szeptember 5-én délután fél négy tájban jöttem a világra). (…) Amikor a vaskos, fekete kötetet összecsuktam, és kiléptem a Printing House Square-i irodából, úgy véltem, hogy világi horoszkópom legalább annyit mondott az erőtérről, amelybe beleszülettem, s a hatásokról, amelyek jellememet és sorsomat alakították, mint amennyit a csillagok állásából valaha is megtudhattam volna.

Néha azonban mégis úgy érzem, hogy a középkori asztrológus, ez a profetikus bohóc a maga fekete csúcsos kalapjával és díszes selyemköpenyével valahogy mégis többet és igazabbat sejtett meg az ember sorsának lényegéről, mint napjaink politikusai és pszichiáterei. Persze az is lehet, hogy ezt az érzést magát is a horoszkópom határozta meg: a tény, hogy abban a pillanatban jöttem a világra, amikor az Ész Korszakára éppen ráborult a sötétség.”