Múzeumok Éjszakája: Sétálni indul az irodalom a Kertész Imre Intézetben

Sétálószínházi előadással, művészettörténeti és irodalomtörténeti épületsétákkal, valamint akusztikus koncerttel várja az irodalom, a zene és az építészet iránt érdeklődőket az idei Múzeumok Éjszakáján a Kertész Imre Intézet.

 

Június 24-én, szombaton, este 18:00 órától a Benczúr utca 46. szám alatt található villa épületének történetét ismerhetik meg az érdeklődők, majd 19:00 órától Trap kapitány és a THA SHUDRAS koncertezik a Kertész Imre Intézet kertjében.

Az Ikonná váltak című zenés sétalószínházi előadás 21:00 órától kezdődik. A különleges kamaraszínházi produkcióban Kertész Imre; Pilinszky János; Petri György; Sziveri János; Arthur Koestler és Giorgio Pressburger alakja elevenedik meg, majd 22:30-tól irodalomtörténeti és művészettörténeti épületséták kezdődnek az Intézetben.

A Kertész Imre Intézet elsőként 2022-ben csatlakozott a Múzeumok Éjszakájához. Az elmúlt évben ezen az estén nyílt meg az Intézet kültéri Kertész Imre-tablókiállítása, majd művészettörténeti és irodalomtörténeti épületsétákon, valamint akusztikus koncerteken vehettek részt az érdeklődők. A szervezett séták keretében minden érdekesség kiderült az 1910-ben, Hoepfner Guidó és Györgyi Géza tervei alapján elkészült villaépületről. 

Idén egy különleges kamaraszínházi produkcióval bővül a kulturális programok kínálata a Benczúr utca 46. szám alatt található villaépületben. A Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Kertész Imre Intézet együttműködésével készült sétálószínházi előadásban a nézők az Intézetet bejárva sorra látogatják meg a ház tereiben az irodalmi alkotások és a zene segítségével megelevenedő szerzőket.

Kertész Imre; Pilinszky János; Petri György; Sziveri János; Arthur Koestler és Giorgio Pressburger különböző élethelyzetekben szólalnak meg az egyes helyszíneken és mesélnek feleségekről, szerelmekről, emlékekről és szabadságról, sokszor meghökkentően, váratlanul.

A nagy sikerű produkcióban klezmer zene egészíti ki a szövegeket a Kossuth-díjas zeneszerző Jávori Ferenc „Fegya” közreműködésével. 

Az Ikonná váltak című sétálószínházról szóló kisfilmünk az alábbi linken elérhető:

 

 

 

Szereposztás:

Kertész Imre: Holló Patrik Albert

Petri György: Csikós Máté

Pilinszky János: Steenhuis Raul

Sziveri János: Ficsor Milán

Giorgio Pressburger: Bangó Ernest

Arthur Koestler: Nagy Botond

Szerelmek, feleségek, múzsák, riporterek, kísérők: László Rebeka, Varga Anna Zsófia

 

Zenei vezető: Jávori Ferenc „Fegya”, Kossuth-díjas zeneszerző

Dramaturg, író, rendező munkatársa: Szalánczi Ágota, Czene-Polgár Donát

Rendező: Pányik Tamás

 

Az épületet bemutató szervezett séták három időpontban kezdődnek: este 18.00, valamint 23:30 órakor az épület történetét bemutató művészettörténeti séták, majd 22.30-tól irodalomtörténeti épületséta indul, amelynek keretében Kertész Imre, Petri György, Pilinszky János, valamint Sziveri János életútját ismerhetik meg a látogatók.

 

 

RÉSZLETES PROGRAM:

18:00  A Kertész Imre Intézet épületének története – művészettörténeti épületséta (25 fős csoport)

19:00  Koncert – Trap kapitány és a THA SHUDRAS

21:00  Ikonná váltak – zenés sétalószínházi előadás (40 fős csoport)

22:30  Irodalomtörténeti épületséta a Kertész Imre Intézetben (25 fős csoport)

23:30  A Kertész Imre Intézet épületének története – művészettörténeti épületséta (25 fős csoport)

 

A sétákon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezését kérjük küldje a rendezveny@kerteszintezet.hu e-mail címre.

 

A belépésre jogosító karszalagok [felnőtt: 2500 Ft, gyermek (6-18 éves korig): 1200 Ft] megvásárolhatók a helyszínen (Kertész Imre Intézet; 1068; Budapest Benczúr utca 46.), valamint a jegymester.hu oldalon.