Négyszeres vastaps és több száz látogató a Kertész Imre Intézetben a Múzeumok Éjszakáján

Színház és zene, irodalom és művészettörténet szőtte át a Kertész Imre Intézet június 24-i programjait. A Múzeumok Éjszakáján idén második alkalommal nyitotta meg kapuit a Benczúr utca 46. szám alatti villaépület, ahol folyamatos érdeklődés mellett egész éjjel zajlottak a programok: a kertben Trap kapitányt hallhatták a rajongók, sétaszínházi előadásunkban megelevenedtek alkotóink, művészettörténeti épületsétánk keretében a villa; irodalmi sétánkon pedig egy-egy vers történetét ismerhették meg az érdeklődők.  

 

A programok sorában elsőként a Benczúr utca 46. szám alattai villaépület történetét ismerhették meg az érdeklődők Szabó Tamás programigazgató előadásban. 

Ezt követően Trap kapitány és zenésztársa adtak akusztikus koncertet az Intézet kertjében.

Ikonná váltak című sétálószínházi előadásunk ismét nagy sikert aratott. A Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Kertész Imre Intézet együttműködésével készült produkcióban a nézők az Intézetet bejárva sorra látogatják meg a ház tereiben az irodalmi alkotások és a zene segítségével megelevenedő szerzőket.

Kertész Imre; Pilinszky János; Petri György; Sziveri János; Arthur Koestler és Giorgio Pressburger különböző élethelyzetekben szólalnak meg az egyes helyszíneken és mesélnek feleségekről, szerelmekről, emlékekről és szabadságról, sokszor meghökkentően, váratlanul. A nagy sikerű produkcióban klezmer zene egészíti ki a szövegeket a Kossuth-díjas zeneszerző Jávori Ferenc „Fegya” közreműködésével. 

 

A 22:30 órakor indult irodalomtörténeti épületséta keretében Bencsik Krisztina és Soltész Márton irodalmárok vezetésével. Az érdeklődők számos érdekességet tudhattak meg alkotóinkról és egy-egy vers keletkezési körülményéről. Az épületsétát egy az alkotóinkról szóló, hang-és képfelvételekkel színesített rövid előadás zárta a rendezvényteremben.

A programok a 23:30 órakor indult művészettörténeti épületsétával zárultak Szabó Tamás programigazgató vezetésével.