Petri György-emléktáblát állíttatott a Kertész Imre Intézet

„Itt ma egy olyan költőnek, gondolkodónak állítunk emléket, akitől mindannyian mind a mai napig sokat tanulhatunk őszinteségről, szembenézésről és mindenekelőtt a szabadságról” – fogalmazott ünnepi beszédében Schmidt Mária, a Kertész Imre Intézet főigazgatója Petri György emléktáblájának avatásán. A Kossuth- és József Attila-díjas költő idén ünnepelné születésének 80. évfordulóját. Egykori lakóhelyén, az Eötvös utca 22. szám alatt állíttatott emléktáblát a Kertész Imre Intézet. Az avatáson részt vett és köszöntőt mondott Soproni Tamás, Budapest VI. kerületének polgármestere is.

Schmidt Mária úgy fogalmazott: a költőt kiemelkedő intellektusa, érzékenysége, tehetsége emelte kortársai fölé. Személyes emlékeit felidézve kifejtette, hogy „magánemberként nagyon tudott figyelni másokra, gyermekien kíváncsi volt, tele volt részvéttel és szeretettel, ám a legfontosabb, hogy Petri György rendíthetetlen és mindent felülíró szabadságvágya meghatározta egész életét”. Kiemelte: verseiből a következő nemzedékek megérthetik, hogy miért volt elviselhetetlen a Kádár-rendszer, és hogy mit jelentett a szabadság hiánya.

A főigazgató elmondta, hogy a Kertész Imre Intézet gondozásában a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány és a Petőfi Irodalmi Múzeum a költő születésének 80. évfordulója alkalmából egy interjúkötetet is megjelentetett Petri György különbözése címmel, Tasi József irodalomtörténész interjúja alapján. Ebben a költő részletesen mesél gyermekkoráról, gimnáziumi és egyetemi éveiről, barátairól, szerelmeiről, de a személyes beszélgetésekből kirajzolódik a diktatúra mindennapokra gyakorolt hatása és az ellenzéki lét minden sajátossága is.

Soproni Tamás, a kerület polgármestere úgy fogalmazott: Petri György neve összefonódott Budapesttel, hiszen Budán volt gyerek, majd Terézvárosban alkotott és írta versei nagy részét. „Nemcsak műveltsége és kompromisszumot nem ismerő szabadságvágya volt egyedülálló, hanem az is, hogy mindenben meglátta az értéket” – mutatott rá. Kiemelte: „Petrit olvasva nem leszünk vidámabbak, de okosabbak igen, legalábbis többet értünk meg a világból, a méltóságról, a kapcsolatokról és a szabadságról”. A polgármester hangsúlyozta: nemcsak az a művészet érvényes, ami gyönyörködtet, hanem az is, ami néha kellemetlen érzést kelt az olvasóban. „Mert ilyen a valóság, és különösen ilyen volt a puha diktatúra hétköznapisága. Ezzel szemben pedig csak kérlelhetetlenséggel lehet fellépni.”

Az eseményen elhangzott: elkészült Petri György-szerzői oldala a Kertész Imre Intézet irodalmi digitális tudástárában, amely ezzel teljessé is vált. A kerteszintezet.hu honlapom immár Kertész Imre, Pilinszky János, Petri György, Sziveri János és Arthur Koestler életútja és életműve is elérhető interjúrészletekkel, fotókkal, dokumentumokkal, irodalomtörténeti érdekességekkel illusztrálva.

Petri György Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító szerzői aloldaláról bemutató kisfilm készült, amely megtekinthető a Kertész Imre Intézet Youtube-csatornáján: