Pilinszky-ihletésű új alkotások is születtek a Kertész Imre Intézet Pilinszky 100 programsorozatában

A Pilinszky-hagyatékrészt is kezelő Intézet május 27-én, a költő halálnak 40. évfordulóján indította el ünnepi rendezvényeit, hogy a huszadik század egyik legjelentősebb alkotójának életművét, személyiségének karizmatikus kisugárzását és költészetének hatását minél sokszínűbben bemutassa. 

A Kertész Imre Intézet Nobel-díjas írónk máshol el nem helyezett hagyatékának gondozása mellett, Pilinszky János, Arthur Koestler, Giorgio Pressburger, Petri György hagyatékrészeit, valamint Sziveri János teljes hagyatékát is kezeli. Az Intézet a tulajdonába került szerzői hagyatékok és kiadatlan művek, a szerzőkről szóló irodalmi anyagok összegyűjtésén, feldolgozásán túl céljának tekinti az alkotók szellemi örökségének ápolását, minél szélesebb körű megismertetését és sokszínű személyiségük bemutatását.

Mindezek jegyében a Pilinszky 100 programsorozat az író életét, meghatározó élményeit és kevéssé ismert prózai szövegeit bemutató kültéri tablókiállítással és emléktábla avatással indult május végén.

A rendezvénysorozatot bemutató kisfilmünk az alábbiakban tekinthető meg: 

 

 

A Pilinszky-tablókiállítás nemcsak az Intézet Benczúr utcai székháza előtt tekinthető meg, hanem mára szinte bejárta az egész országot: a Várkert Bazár után csaknem 100 vidéki közművelődési intézményben, könyvtárban láthatják az érdeklődők idén. 

Az Intézet KultúrArc című beszélgetés-sorozatának májustól novemberig Pilinszky János volt a témája: Pilinszky-kötődéséről mesélt többek között Földes László Hobo Kossuth-díjas előadóművész, Szabó Balázs énekes-dalszerző, de vendégül láttuk Ferenczi György Máté Péter-díjas előadóművészt és Pindroch Csaba Jászai Mari-díjas színművészt is. 

Rendkívüli érdeklődés kíséri a Kertész Imre Intézet június végétől zajló ingyenes Pilinszky-irodalmi sétáit, amelyek hét állomást érintve mutatják be a költő életének legfontosabb helyszíneit és műveit. A Hosszúlépés. Járunk? közreműködésével zajló sétákon eddig csaknem 600-an vettek részt, az időpontokra közkívánatra még decemberben is jelentkezhetnek a Pilinszky-rajongók. 

A programsorozat részeként szeptemberben Pilinszky-emlékbélyeget bocsátott ki a Magyar Posta 50.000 példányban a Kertész Imre Intézetet is fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatásával. A Takács Tamás Péter grafikusművész tervei alapján, Szebeni András fotóművész Pilinszky-portréjának felhasználásával készült alkalmi bélyegen Pilinszky Aranykori töredék című versének részlete olvasható: „Minden tetőről látni a napot.”

Szeptember végén indult el a Kertész Imre Intézet és Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész közös rendezvénysorozata a Közelről. A zenés-irodalmi esteken Pilinszky János gondolatait Orbán Jolán irodalomtörténésszel, Batta András zenetörténésszel és Bogányi Bence fagottművésszel, zeneművek kíséretében idézte fel Bogányi Gergely.

A Pilinszky 100 programsorozat a fiatalok körében is népszerű: idén csaknem 200 középiskolás vesz részt a Kertész Imre Intézet rendhagyó Pilinszky-irodalomóráin, amelyekre szeptember végétől jelentkezhetnek az osztályok.  Az interaktív, hanganyagokkal, filmrészletekkel színesített foglalkozásokon drámapedagógiai módszerekkel dolgozzák fel Pilinszky János költészetének egyes részeit, a diákok pedig az Intézet által őrzött Pilinszky-kéziratokat is megtekinthetik. 

Kimagaslóan sok, több mint 150 pályamű érkezett a Kertész Imre Intézet Pilinszky Másként versmegzenésítési pályázatára, amelynek november közepén rendezett ünnepélyes díjkiosztóján a nyertes alkotók Pilinszky-kötődésükről is meséltek. A kiírásra számos zenei stílusban érkeztek alkotások a black metal-tól a musicalig, a jazztől a trappig, egészen a népzenei elemeket tartalmazó popzenéig. A szakmai zsűri döntése szerint első helyezést ért el Vastag Csaba Tilos csillagon című dala (Pilinszky János azonos című verse alapján), a második helyen Müller Csenge A tenger című alkotása végzett (Pilinszky János azonos című verse alapján), a pályázat harmadik helyezettje az Oliver From Earth Szörnyek című szerzeménye, melyben a Barabás Dávid – Patocska Olivér alkotáspáros Pilinszky János Téli ég alatt című versét zenésítették meg.  A nyertesek pénzdíjat, könyvcsomagot és egy videóklip forgatást nyertek, amelyet a Kertész Imre Intézetben készíthetnek el november végén. A legjobb pályaműveket válogatáslemezen, digitális terjesztésben jelenteti meg a Kertész Imre Intézet. 

A Kertész Imre Intézet Pilinszky 100 rendezvénysorozatának egyik kiemelkedő eseményeként nyílt meg október közepén Az esetlegesség rétegei című Pilinszky-fotókiállítás, amely a költő több mint félévszázados, ritkán látott fotóit mutatja be a Műcsarnok Kamaratermében. 

A programsorozat Pilinszky János születésnapján, november 27-én a Műcsarnokban, a KultúrArc különkiadásával zárul, amely egyben a Pilinszky-fotókiállítás finisszázs programja is lesz. A rendezvény vendégei Ferenczi György Máté Péter-díjas előadóművész és Pindroch Csaba Jászai Mari-díjas színművész lesznek, akik Pilinszky János színházi és zenei kötődéséről is beszélgetnek majd.