Pilinszky János halálának évfordulójára emlékeztünk

Ma 41 éve hunyt el Pilinszky János. A huszadik század egyik legjelentősebb költőjének hagyatékrészét is őrző Kertész Imre Intézet koszorúzással emlékezett Pilinszky egykori, Izabella utcai lakóhelyén felavatott emléktáblánál és az Intézet Benczúr utcai székházának kertjében.

A Kertész Imre Intézet 2021-ben féléves programsorozattal tisztelgett Pilinszky János születésének 100. évfordulója előtt, amely egy éve, a költő halálnak 40. évfordulóján indult el. A programnyitó sajtótájékoztató keretében a költő egykori, VI. kerületi lakóhelyén emléktáblát avatott a Kertész Imre Intézetet működtető Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány, ahol 1962-től 1969-ig élt Pilinszky János. 

 

 

Idén ennél az emléktáblánál és Benczúr utcai székházának kertjében, Pilinszky János szobránál is megemlékezett a Kertész Imre Intézet. 

 

 

„A valóság a lélek, az illúzió a világ. Rettenetes, hogy mi fordítva élünk. Ténynek vesszük a világot, mivel merevebb, közönyösebb és »tényszerűbb«. Holott csak formája a rugalmas léleknek, mint a pohár víznek a pohár. A valóság csodálatosan rugalmas! A lélek a valóság, s a világ – az elnehezült látszat. Add Istenem, hogy minél inkább a valóságban éljek. Akkor még a halál se üthet sebet rajtam.” 

(Részlet Pilinszky János naplófeljegyzéseiből)