Rendkívül népszerű a Kertész Imre Intézet utaztatható Pilinszky-kiállítása

Két hét alatt több mint félszáz művelődési intézmény regisztrált a Pilinszky János életét és meghatározó élményeit bemutató kültéri kiállítás bemutatására. A Kertész Imre Intézet nemrégiben tette elérhetővé tablókiállítását ingyenesen letölthető és utaztatható változatban.

A Kertész Imre Intézet 2021. május 27-én indította el féléves Pilinszky 100 programsorozatát a költő születésének 100. és halálának 40. évfordulója alkalmából. Ezen a napon nyílt meg a Pilinszky János életét és meghatározó élményeit bemutató kültéri tablókiállítás a Kertész Imre Intézet budapesti, Benczúr utcai székháza előtt, amely szeptember eleje óta ingyenesen letölthető és kinyomtatható formában is elérhető, valamint roll-up formában el is szállítható.

A hét – egyenként kétoldalas – tablóból álló kiállítás nem hagyományos értelemben vett irodalomtörténeti pályaképet kíván nyújtani, hanem a költő életművét és legfontosabb, mindannyiunkat egyaránt érintő témáit mutatja be Pilinszky szövegein keresztül: Isten, szeretet, hit, részvét, szenvedés. A témák feldolgozása során Pilinszky-versidézetekből, valamint kevéssé ismert prózai szövegekből válogat a kiállítás oly módon, hogy azok a mai látogató számára is aktuálisak, érvényesek és emlékezetesek legyenek.

Az elmúlt időszakban leginkább kistelepülési művelődési intézmények, közösségi terek és kiállítóhelyek jelentkeztek az ország minden megyéjéből, amelyek főként Pilinszky János születésének 100. évfordulója alkalmából, november végén mutatnák be a kiállítást.  A tizennégy roll-up-ból álló kiállítási anyag, valamint az A3-as méretre optimalizált kinyomtatható tablók a Kertész Imre Intézet honlapján, a kiállítások menüpont alatt, az alábbi linken tekinthetők meg:  https://www.kerteszintezet.hu/intezet/kiallitasok/pilinszky-100

A kiállítás anyaga az ingyenes regisztrációt követően válik elérhetővé.