Sziveri János pályázat - Halász Máté

A Kertész Imre Intézet által kiírt Sziveri30 pályázat célja, a fiatalon elhunyt vajdasági költő életművének népszerűsítése, műveinek eddig még sosem hallott formában való zenei feldolgozása, újragondolása, valamint a tavaly megjelent „A szélherceg” című kötetének megismertetése volt.

Az első három helyezett pénzdíjat, könyvcsomagot és egy, a pályaműhöz kapcsolódó videóklip forgatást nyert, amelyet a Kertész Imre Intézetben készíthetnek el. A helyezést nem szerzett, de kiemelkedő pályaművekből a Sziveri30 zsűrije egy válogatáslemezt állít össze, amit a Kertész Imre Intézet digitális terjesztésben jelentet meg. 

"Mindenképpen egy teljes művet szerettem volna megzenésíteni!" - mondta el nekünk Halász Máté (BLCKFSH Project) a Sziveri30 zenei pályázatunk III. helyezettje, akit Szabó Tamás, a Kertész Imre Intézet programigazgatója kérdezett.

Halász Máté tinédzser korában találkozott először Sziveri János költészetével, a hozzá legközelebb álló: "A beválasztott" című verset választotta megzenésítésre csapatával. Máté a Mary PopKids zenekar dobosaként kezdte pályafutását, most pedig a pénzdíjazáson túl lehetőséget kapott egy videóklip elkészítésére is a nyertes pályaművéhez, amelyet a Kertész Imre Intézet biztosít.

 

 

Halász Máté egy teljes csapattal együttműködve hozta létre „A beválaszott” című vers zenés átdolgozását. A BLCKFSH PROJECT egy olyan slágeres dalt hozott össze, ami egyaránt operál a pophoz köthető, és az alternatívabb zenei stílusok zenei megoldásaival is. Márkus Liza énekhangja és az egyedi hangszerelés pedig még inkább kidomborítják azt a kettősséget, amit a pályamű melankolikus, de egyben reménykeltő hangulata hordoz.