Teltházas épületséták és koncertek a Múzeumok Éjszakáján a Kertész Imre Intézetben

Megtelt a Kertész Imre Intézet irodalom- és zenekedvelő, valamint az építészet iránt egyaránt érdeklő közönséggel június 25-én éjjel. Intézetünk idén először, nagysikerű programokkal csatlakozott a Múzeumok Éjszakájához, amelyben egyaránt helyett kapott a művészettörténet, az irodalom és a zene. A programok sorában megnyitottuk új, kültéri Kertész Imre-tablókiállításunkat is, amely a Benczúr utcai székházunk előtt a következő hetekben megtekinthető.   

A 18:00, valamint a 19:00 órakor indult művészettörténeti épületsétáink keretében Szabó Tamás, a Kertész Imre Intézet programigazgatója mutatta be a Benczúr utcai székházunk épületét.

 

 

 Az érdeklődők egyebek között megismerhették az egykori villaépület történetét és a helyreállítás részleteit is. 

 

 

A program akusztikus koncertekkel folytatódott, amelyeken egyebek között Sziveri- és Pilinszky- versmegzenésítéseket hallhattak az érdeklődők Bogdán Norbert Lano és az Oliver From Earth előadásában.

 

 

Bogdán Nobert Lano a Sziveri30 versmegzenésítési pályázatunk II. helyezettjeként végzett. Sziveri János fiatalon elhunyt vajdasági költő, író, szerkesztő Séta a bronzerdőben című versét dolgozta fel a Kertész Imre Intézet zenei pályázatára. A szombart esti koncerten több saját szerzemény mellett, ezt a dalt is hallhatta a közönség. 

 

 

 

Az Oliver From Earth a nagysikerű Pilinszky Másként III. helyezettjeként végzett a Kertész Imre Intézet Pilinszky 100 programsorozatának keretében meghirdetett versmegzenésítési pályázaton. A dalszerző-, producer- és előadópáros alternatív popzenei műfajban zenésítette meg Pilinszky János Téli ég alatt című versét.

 

 

A konceretet követően 22:00 órától irodalomtörténeti épületséták kezdődtek, Bencsik Krisztina irodalmár és Soltész Márton irodalomtörténész vezetésével, amelyek keretében a Kertész Imre Intézetet bejárva Nobel-díjas írónk, Petri György, Pilinszky János, valamint Sziveri János életútját is megismerhették az érdeklődők.

 

 

A Múzeumok Éjszakájén készült kisfilmünk az alábbiakban megtekinhető: