Teltházas nagykoncert Pilinszky János születésnapján a Magyar Zene Házában

Közös rendezvénnyel ünnepelte Pilinszky János születésnapját a Kertész Imre Intézet és a Magyar Zene Háza november 27-én este. A Kertész Imre Intézet Pilinszky 100 programsorozatának keretében meghirdetett, Pilinszky Másként című zenei pályázat díjazott alkotásaiból szólalt meg válogatás, de fellépett a Pilinszky János-életművel szoros zenei viszonyt ápoló Földes László Hobo is. Az est házigazdája Novák Péter volt.

A Pilinszky János hagyatékrészt is gondozó Kertész Imre Intézet 2021-ben nagy sikerű irodalmi-kulturális rendezvényekkel, emlékbélyeggel, rendhagyó irodalomórákkal, tablókiállítással és Pilinszky János saját készítésű fotóit bemutató tárlattal tisztelgett a költő születésének 100. évfordulója előtt. Ez utóbbiakat november 27-én, a Magyar Zene Házába érkező közönség is megtekinthette az épület előcsarnokában.  

A Kertész Imre Intézet féléves programsorozatában helyet kapott a Pilinszky Másként versmegzenésítési pályázat is, amelyre kimagaslóan sok, több mint 150 pályamű érkezett változatos műfajokból, a black metaltól a musicalig, a jazztől a trapig, a népzenei elemeket tartalmazó popzenéig. A díjnyertes Pilinszky-versmegzenésítéseket a Magyar Zene Házában hallhatta a közönség Pilinszky János születésnapján, november 27-én. 

A fellépők közül Vastag Csaba alternatív rockzenei hangszereléssel zenésítette meg Pilinszky Tilos csillagon című versét.

Az Oliver From Earth duó altpopos világot épített a Téli ég című vers köré. 

Karosi Júlia jazzénekes-dalszerző Pilinszky Magamhoz című versét olvasva a blues mellett döntött, letisztult hangképpel, énekkel és zongorával dolgozta fel a költeményt. 

Müller Csenge A tenger című verset interpretálta atmoszférikus, minimalista kísérettel, szinte „a cappella” hatással, amelyben a fő énekdallam és azok harmóniái dominálnak.

A Tilos csillagon másodszor is előkerül: aZorka, azaz Lackfi Dorottya különleges lüktetéssel és dallamvilággal öltöztette új köntösbe a verset.

A Hold Utca az Egy szenvedély margójára című versfeldolgozással pályázott, és indiefolkos környezetbe helyezte azt.

Míg a ThaShudras autentikus magyar népzenét és trapet ötvözve dolgozta fel a Stigma című Pilinszky-költeményt.

A díjazottakon kívül fellépett az esten Földes László Hobo is, aki 1984-ben, a Hobo Blues Band Vadászat című lemezén mondta el először Pilinszky János Négysoros című versét, majd 25 évvel később ismét Pilinszky verseihez fordult hitet, szeretetet, vigaszt meríteni. „Mindezt megkaptam tőle és úgy gondoltam, továbbadom, amit kaptam” – nyilatkozta egy interjújában az előadóművész, aki azóta énekli és szavalja Pilinszky verseit.

Színpadra lépett Minka is, a jazzes bossa novával ismertté vált Pátkai Rozina versfeldolgozós projektje, amely részben artpopos, ambientes, finoman elektronikus, részben pedig egészen avantgárd módon dolgozta fel Pilinszky János Parancsoló mód című versét. 

A zene és költészet inspiráló találkozásából született új alkotásokat a Magyar Zene Háza nagytermében hallgathatta meg a közönség Pilinszky János születésnapján, november 27-én.