Tematikus nappal ünnepli Nobel-díjas írónk születésnapját a Kertész Imre Intézet

Új művészettörténeti programsorozat, könyvbemutató és rendhagyó Kertész-irodalomóra is szerepel a Kertész Imre Intézet november 9-i programjainak sorában. Nobel-díjas írónk idén ünnepelné 94. születésnapját; az évfordulóra egésznapos programokkal emlékezik a Kertész Imre Intézet.

A 2017 januárjától működő Kertész Imre Intézet tematikus nappal ünnepli Nobel-díjas írónk születésnapját. A programok rendhagyó Kertész-irodalomórával indulnak, amelynek keretében drámapedagógiai módszerekkel dolgozzák fel Kertész Imre életművének és Sorstalanság című regényének egyes aspektusait a budapesti Dózsa György Gimnázium tizenkettedikes diákjai. Az óra végén az Intézetben őrzött Kertész-hagyatékrészből tekinthetnek meg egy válogatást a résztvevők fotókkal, könyvekkel, Kertész-kéziratokkal színesítve.

 

 

A november 9-i tematikus napon bemutatjuk Kertész Imre Vázlatok. Feljegyzések, tématervek 1958–1963 című műhelynaplóját, amelyet a Sorstalanság megírásával párhuzamosan vezetett. A „műhelyfeljegyzéseket” és eddig sosem publikált novella-, kisregény- és színműterveket egyaránt tartalmazó kötetben nyomon követhetjük azt az alkotófolyamatot, amelyben Kertész Imre irodalmi formába önti a haláltáborokban átélt élményeit. Mindezeken felül aktuális olvasmányélményeiről és az alkotás közbeni lelkiállapotáról is beszámol naplófeljegyzéseiben az író.

 

 

A 16:00 órától kezdődő könyvbemutatón Ács Margit Kossuth-díjas íróval, műkritikussal, Soltész Márton irodalomtörténésszel, a kötet szerkesztőjével, valamint Radics Péterrel, a Petőfi Irodalmi Múzeum, Digitális Irodalmi Akadémia vezetőjével Őri-Kovács Anna, az est moderátora beszélget.

 

 

Ezen a napon indítja el új, művészettörténeti programsorozatát a Kertész Imre Intézet. A Benczúr utca 46. szám alatt található épületet 2017-ben vásárolta meg a Kertész Imre Intézetet is fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány a Fővárosi Önkormányzattól. A villát Szalay Tihamér építész tervei alapján, az Alapítvány főigazgatója, Schmidt Mária újíttatta fel.

A századfordulós szellemiséget megőrző, mégis modern épület novembertől havonta egyszer ingyenesen lesz megtekinthető. A programsorozat november 9-én 18:00 órától Kertész-tematikájú épületsétával indul, amelyet Szabó Tamás, a Kertész Imre Intézet programigazgatója vezet.

 

Ennek keretében nem csak az épület történetét, de számos irodalomtörténeti érdekességet is megismerhetnek majd az érdeklődők Nobel-díjas írónk életútjáról, a Kertész-emlékszobában található tárgyak történetéről, valamint az Intézetben őrzött fotókról, dokumentumokról, Bencsik Krisztina és Soltész Márton irodalomtörténészek  közreműködésével.

 

A könyvbemutatóra, valamint az ingyenes irodalom- és művészettörténeti épületsétára a rendezvény@kerteszintezet.hu címen, a program megnevezésével várja az érdeklődők jelentkezését a Kertész Imre Intézet.