Újra rendhagyó Pilinszky-irodalomórák a Kertész Imre Intézetben

A hanganyagokkal, filmrészletekkel színesített interaktív foglalkozások 2021 szeptemberében indultak az Intézet féléves Pilinszky 100 programsorozatának keretében és csaknem 200 középiskolás vett részt az órákon. A nagy érdeklődésre való tekintettel a Kertész Imre Intézet idén tavasszal újra várja a Pilinszky költészete iránt érdeklődő középiskolás osztályok jelentkezését.

A Pilinszky János költészetének egyes részeivel foglalkozó órákon drámapedagógiai módszerekkel találkozhatnak a diákok: a 9.-esek óráinak fókuszában a magány, az elszigetelődés, a hazatalálás és az otthonkeresés témája állt, míg a 11-12.-eseknek ajánlott foglalkozásokon a háború, a holokauszt és a kiszolgáltatottság művészi kifejezésével, valamint a hit keresésével és a szeretet megélésének problémáival foglalkoznak. Az órák végén az Intézet által őrzött Pilinszky-kéziratokat is megtekinthetik a résztvevők. 

A Pilinszky-irodalomórákon túl továbbra is várjuk a jelentkezéseket a főként a 12.-es korosztály számára ajánlott Kertész-irodalomórákra is, amelyeken egy rövid irodalomtörténeti áttekintést követően a diákok aktív részvételével, csoportos és páros munkában dolgozzák fel Kertész Imre életművének és Sorstalanság című regényének egyes aspektusait, 90 percben.

A foglalkozások végén lehetőség nyílik a Kertész Imre Intézet gyűjteményében fellelhető egyes fotók, könyvek, dokumentumok és kéziratok megtekintésére is.

 

Az ingyenes, rendhagyó foglalkozásokra a rendezveny@kerteszintezet.hu címen várja a középiskolás osztályok jelentkezését a Kertész Imre Intézet.