„Éppen itt az ideje, hogy kudarcaimat dicsfénybe mártsam, és elvesztegetett éveimet a szunnyadó tehetség misztériumával terhes, mámorosan önfeledt, jövőt ígérő időszaknak lássam, mielőtt netán döntő kételyeim támadnának a dolgaimat illetően.” – írja naplójában Kertész Imre 1960. február 13-án. Kötetünk a szerző hagyatékában fennmaradt Vázlatok című kéziratos dosszié első csonkítatlan kiadása.  Az 1958 és 1963 között született naplószerű feljegyzésekből a Sorstalanság születésének története rajzolódik ki a regény és a Nobel-díjas író műhelytitkai iránt érdeklő olvasó előtt. 

A „műhelyfeljegyzéseket” és eddig sosem publikált novella-, kisregény- és színműterveket egyaránt tartalmazó kötetben nyomon követhetjük azt az alkotófolyamatot, amelyben Kertész Imre irodalmi formába önti a haláltáborokban átélt élményeit. Mindezeken felül aktuális olvasmányélményeiről és az alkotás közbeni lelkiállapotáról is beszámol naplófeljegyzéseiben az író.

 

 

A műhelynapló teljes, értelmező-magyarázó jegyzetekkel és tanulmányigényű utószóval kiegészített változata 2023. november 9-én, a Nobel-díjas író születésnapján jelent meg a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány kiadásban, a Kertész Imre Intézet gondozásában. 

 

Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány, Budapest, 2023.

Szerkesztő: Soltész Márton 

216 oldal

4490 Ft

ISBN 978-615-6200-63-1