A Kertész Imre Intézet és a MANK Nonprofit Kft. pályázati felhívása

KERTÉSZ MÁSKÉNT

címmel

 

A Kertész Imre Intézet és MANK Nonprofit Kft. pályázatot hirdet képzőművészek, iparművészek, grafikusok és fotóművészek számára.

A pályázat célja:

Az író különleges életútjának, sokszínű életművének és szellemi örökségének bemutatása kortárs megfogalmazásban, személyisége és művei által inspirált új alkotások létrehozása, képzőművészek megszólítása és az általuk létrehozott pályaművekből, műalkotásokból katalógus, illetve kiállítás összeállítása.

A pályázni lehet:

Új, korábban még nem publikált

 • képzőművészeti alkotással
 • iparművészeti alkotással
 • fotóművészeti alkotással.

 

A pályázati dokumentáció kötelező elemei:

A pályázatot kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani a MANK Nonprofit Kft. honlapján www.alkotomuveszet.hu,  amelynek a részei a következők:

 

 1. A pályázó aláírásával hitelesített szakmai önéletrajz maximum 2 oldal terjedelemben, amely az alábbi adatokat tartalmazza: a pályázó neve, születési hely és idő, állandó/levelezési cím, e-mail cím, telefonszám, valamint a beadott pályamunka címe.
 2. A pályamű/vek/ bemutatása maximum 2 oldal terjedelemben, amely tartalmazza a pályamű/vek/ műfaját, méretét, szabadon választott, inspirációként használt Kertész Imre idézetet.
 3. Az elkészült pályamű/vek/ digitális formátumban (maximum 5 MB méretben).

A pályázat benyújtása a fent említett honlapon történő regisztrációt követően lehetséges.

A pályázat beadási határideje:

2021. február 28., 24:00

A pályázat elbírálása:

A pályázatok elbírálása a benyújtási határidőt követően maximum 30 napon belül történik. A beérkezett pályaműveket szakértő zsűri értékeli. A döntésről a pályázók írásbeli értesítést kapnak az általuk megadott e-mail címre. A döntés ellen fellebbezésnek helye nincs.

 

A pályázat elismerései:

I. helyezett:

 • Kertész Imre Intézet által felajánlott bruttó 750 000 Ft

II. helyezett:

 • Kertész Imre Intézet által felajánlott bruttó 500 000 Ft

III. helyezett:

 • Kertész Imre Intézet által felajánlott bruttó 300 000 Ft

 

A zsűri fenntartja a jogot további elismerések odaítélésére a beérkezett pályamunkák színvonalának és műfaji sokszínűségének tekintetében.

A legjobb pályaműveket a Kertész Imre Intézet és MANK Nonprofit Kft. kiállítás keretén belül mutatja be.

A nyertesek számára megjelenési lehetőségeket biztosítunk a médiában, illetve a rendezvény és az előadók „utóéletét” is követni kívánjuk számos együttműködéssel (újságcikkek, rádió- és TV interjúk, a közösségi média felületein elhelyezett hirdetések).

A pályázattal kapcsolatban felvilágosítás kérhető az kerteszimrepalyazat@alkotomuveszet.hu címen.

 

                               Kertész Imre Intézet              MANK Nonprofit Kft.

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

SZIVERI JÁNOS PÁLYÁZAT 2020

A KERTÉSZ IMRE INTÉZET NYÍLT PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA ZENÉSZEK SZÁMÁRA

-SZIVERI JÁNOS HALÁLÁNAK 30-IK ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL-

 

 

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által fenntartott Kertész Imre Intézet Sziveri János halálának 30. évfordulója alkalmából nyílt pályázatot hirdet zenészek számára, melynek célja Sziveri életművének, szellemi örökségének ápolása, illetve kortárs megfogalmazásban való bemutatása és ezáltali népszerűsítése.

 

A pályázat célja:

A költő egyedi élettörténete, személyisége és művei által inspirált új alkotások létrehozása. A zene területén alkotó művészek (zenészek, zeneszerzők) megszólítása, az általuk létrehozott pályaművekből, műalkotásokból egy zenei kiadvány megvalósítása. Továbbá az első három zsűri által legjobbnak talált alkotás pályázóinak díjazása.

 

A pályázat témája:

Pályázni lehet új, korábban még nem nyilvánosságra hozott

 • zenei alkotásokkal (Sziveri János költészetének inspirációjára írt dalok vagy parafrázisok)
 • megzenésített versekkel;
 • zeneművekkel, melyekben valamilyen formában (felolvasva, énekelve) hallható Sziveri János- vers, vagy annak legalább egy 2 soros részlete

 

Pályázók köre:

A könnyű- és komolyzene bármely stílusában, illetve a jazz, vagy népzene területén tevékenykedő, elsősorban a hivatásos előadóművészet területén dolgozó, 18. életévüket betöltött magyar állampolgárok.

A pályázat kötelező elemei:

A pályázatokat a palyazat@kerteszintezet.hu címre várjuk az alábbi mellékletekkel:

 1. A pályázó produkció szakmai önéletrajza maximum 1500 karakterben, amely az alábbi adatokat tartalmazza: a pályázó neve, születési hely és idő, állandó/levelezési cím, e-mail cím, telefonszám, illetve a beadott pályamunka címe.
 2. A pályamű(vek) bemutatása maximum 2000 karakter terjedelemben, amely tartalmazza a pályamű(vek) műfaját, rövid leírását.
 3. Az elkészült pályamű(vek) (maximum 2 MB méretben). Amennyiben a pályamű meghaladná a 2 MB méretet, akkor ne emailhez tartozó csatolmányként, hanem online fájlküldő rendszer (WeTransfer, Mammutmail, Drive, Box.com stb.) segítségével küldjék el, feltüntetve a küldeményben is a pályázó nevét, valamint a pályamű címét. Ez esetben jelezzék a pályázatukban, hogy a pályamű fájlmegosztó rendszerrel fog a pályázat 3. mellékleteként érkezni.

Kérjük, az email tárgyában az alábbiak szerepeljenek: SZIVERI30 Alkotó neve (pl. SZIVERI30 Pályázó Anna). A beérkező pályázatokat egy darab e-mailben várjuk az összes melléklettel együtt. A legnagyobb elküldhető állományméret üzenetenként: 5 MB.

 

A pályázat beadási határideje:

2020. december 15.

 

A pályázat elbírálása:

A beérkezett pályaműveket a Kertész Imre Intézet által felkért, szakértő zsűri értékeli. A legjobb pályaműveket a Kertész Imre Intézet Sziveri 30 címmel egy zenei kiadvány formájában megjelentetheti, amely felhasználáshoz a pályázó a pályázat benyújtásával feltétel nélkül és visszavonhatatlanul hozzájárul. A döntésről a pályázók írásbeli értesítést kapnak az általuk megadott e-mail címre.

A pályázat elismerései:

 

I. helyezett

 • 600.000 Ft
 • Könyvcsomag
 • Videóanyag készítése a nyertes pályaműhöz, melyhez stábot és helyszínt a Kertész Imre Intézet biztosít

 

II. helyezett előadóművészeti kategóriában:

 • 300.000 Ft
 • Könyvcsomag
 • Videóanyag készítése a nyertes pályaműhöz, melyhez stábot és helyszínt a Kertész Imre Intézet biztosít

 

III. helyezett alkotóművészeti kategóriában:

 • 150.000 Ft
 • Könyvcsomag
 • Videóanyag készítése a nyertes pályaműhöz, melyhez stábot és helyszínt a Kertész Imre Intézet biztosít

 

A zsűri fenntartja a jogot további elismerések odaítélésére a beérkezett pályamunkák kvalitásának és eredetiségének tekintetében.