A Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány felkérésére népszerű könnyűzenei előadók készítettek zenei feldolgozást egy-egy Petőfi-versből, a költő születésének bicentenáriuma alkalmából. Az előadók  Aurevoir.; DÁNIELFY; Ember Márk; Paulina; Romengo; 4S Street; Trap kapitány és a THA SHUDRAS; The Biebers és Sena dalaikban  és az azokhoz készült videóklipekben –, a legnagyobb magyar költő verssorait saját zenei és képi világukkal ötvözték.  A Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című színházi előadás ezekből a dalokból és prózai szövegekből készül, bemutatva Petőfi forradalmi hevületét, verseinek szenvedélyét, a szabadság és a szerelem mindent elsöprő jelentőségét a költő életében, de az 1848–49-es forradalom és szabadságharc korában felerősödött értékek: a szabadság, a hazaszeretet is megelevenednek, emlékeztetve minket arra, hogy a közös jóért, akár az életüket is áldozó hősök a magyar nemzettudat örök részévé váltak. 

Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című darab szövegkönyvét – Szendrey Júlia, Petőfi Sándor és Ady Endre műveinek felhasználásával  Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója írta. A Kossuth-díjas Káel Csaba rendezésében készülő produkciót március 15-én, 15:00 és 17:00 órától láthatja először a közönség a Hagyományok Házában. 

Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című, egyórás színdarab két szereposztással készül. A narrátorok szerepét Bánovits Vivianne Katona Kinga, illetve Berecz István Szabó Sebestyén László Junior Príma-díjas, Petőfi Sándor szerepét Zámbori Soma Berettyán Nándor Jászai Mari-díjas színművészek játsszák.