Sziveri János életművének eddigi legteljesebb gyűjteménye érhető el mától honlapunkon

Több száz, eddig ismeretlen fotóval, személyes dokumentumokkal, verskéziratokkal, interjúkkal és naplórészletekkel gazdagon illusztrált weboldal indul útjára Sziveri János születésnapján.Március 25-től honlapunk önálló, Sziveri János-oldalán ismerkedhetnek meg az érdeklődők az Új Symposion egykori legendás szerkesztőjének életművével és írói pályájának fontosabb állomásaival.

Sziveri János a 20. század második felének egyik meghatározó alkotója a vajdasági Muzslyán született 1954-ben és Budapesten 1990-ben, mindössze 36 évesen hunyt el. A költő, drámaíró, szerkesztő műveivel és szuggesztív egyéniségével egyaránt kitűnt kortársai közül, legendája mindmáig érezteti hatását. A Kertész Imre Intézet Nobel-díjas írónk máshol el nem helyezett hagyatéka mellett Pilinszky János, Arthur Koestler, Petri György, Pressburger György hagyatékrészeit, valamint 2018-tól Sziveri János teljes írói örökségét is gondozza. Az Intézet a tulajdonába került szerzői kéziratok, fotók, kiadatlan művek, valamint a szerzőkről szóló irodalmi anyagok összegyűjtésén, feldolgozásán túl céljának tekinti az alkotók szellemi örökségének ápolását, minél szélesebb körű megismertetését és személyiségük bemutatását is.

A Sziveri-hagyaték rendszerezése, valamint digitalizálása jelenleg is zajlik, ezzel párhuzamosan a költő műveinek népszerűsítése is folyamatos: 2020 szeptemberében jelent meg Sziveri János A szélherceg című válogatáskötete a Kertész Imre Intézetet is fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány gondozásában. A verseskötet bemutatóján barátok, művészek, pályatársak idézték meg Sziveri János emlékét és ekkor hirdetett nagysikerű versmegzenésítési pályázatot az Intézet az alkotások népszerűsítésére.

A Sziveri30 pályázat kiemelkedő pályaműveiből válogatáslemez készült, az első három helyezett pedig videóklipet is forgathatott, amelyeket azóta több mint 160 ezren láttak a Kertész Imre Intézet közösségi oldalain.

Sziveri János műveinek minél szélesebb körű megismertetése azonban itt még nem ért véget: a költő, író, szerkesztő teljes irodalmi életműre kiterjedő, több ezer tételből álló hagyatékába nyerhetnek most betekintést az érdeklődők az új szerzői oldal segítségével.

 

A kerteszintezet.hu honlap Sziveri János szerzői oldalán a költő lírai és drámai alkotásait, esszéit, tanulmányait, képzőművészeti és publicisztikai írásait, levelezését és szerkesztői tevékenységének egyes dokumentumait életrajzi adatokba ágyazva, kronologikus sorrendben ismerhetik meg a látogatók, számos különleges tétellel kiegészítve. Ezek sorában láthatóak például Sziveri gyerekkori verseinek kéziratai; 1972-es – az Új Symposion szerkesztőivel való első találkozásáról szóló – naplójegyzetei; eddig ismeretlen levélrészletei; nemrég megtalált rajzai, festményei; versvariánsai; kötetborítótervei, valamint az Új Symposion szerkesztőségének utolsó estjéről írt Az utolsó tribün. Egy fénykép hátuljára című versének kézirata is.

A honlap több mint ezer tételes Bibliográfia menüpontja a költő művein túl a Sziveri Jánosról szóló szakirodalmat is listázza, a Galéria menüpontban egyes személyes tárgyait és képzőművészeti alkotásait is megtekinthetik az érdeklődők, a Hang, Film menüpontban pedig a költő előadásában is hallhatóak versek.

A Kertész Imre Intézet honlapja hamarosan Pilinszky János, Petri György és Arthur Koestler önálló weboldalaival bővül.