Újabb szerzői weboldallal bővült a Kertész Imre Intézet honlapja

Sziveri János költő, író életművének eddigi legteljesebb gyűjteménye után Pilinszky János pályaképét is megismerhetik az érdeklődők a kerteszintezet.hu  oldalon.  

A Kertész Imre Intézet honlapján nemrégiben több száz, eddig ismeretlen fotóval, személyes dokumentumokkal, verskéziratokkal, interjúkkal és naplórészletekkel gazdagon illusztrált Sziveri János-weboldal indult útjára a költő születésnapján, március 25-én. A fiatalon elhunyt vajdasági költő, író, szerkesztő hagyatéka 2018-ban került a Kertész Imre Intézet gondozásába. A kerteszintezet.hu honlap önálló, Sziveri János-oldalának segítségével a teljes irodalmi életműre kiterjedő, több ezer tételből álló hagyatékába nyerhetnek betekintést az érdeklődők.

A Kertész Imre Intézet Nobel-díjas írónk máshol el nem helyezett hagyatéka és Sziveri János teljes írói örökségén túl Pilinszky János, Arthur Koestler, Petri György, Pressburger György hagyatékrészeit is kezeli. Az alkotók életművének minél szélesebb körű megismertetésének jegyében most Pilinszky-szerzői oldallal bővül a Kertész Imre Intézet honlapja, ahol az életrajzi adatokba ágyazva, kronologikus sorrendben ismerhetik meg a látogatók Pilinszky János életútját a Kertész Imre Intézet Archívumában található verskéziratokkal színesítve.

 

 

A weboldal Bibliográfia menüpontja Pilinszky János önálló magyar nyelvű köteteit sorolja fel. A Galéria menüpontban nemcsak Pilinszky János gyerekkori és családi képeit, hanem a költő saját készítésű, csaknem félévszázados fotóit is megismerhetik az érdeklődők, amelyekből válogatva tavaly ősszel, a Kertész Imre Intézet Pilinszky 100 programsorozatának keretében nyílt kiállítás a Műcsarnok kamaratermében Az esetlegesség rétegei címmel.

 

 

Ugyanebben a menüpontban a Kertész Imre Intézet Archívumában megtalálható dedikált példányok is megtekinthetőek, így például Pilinszky János Harmadnapon című verseskötete, amelyet az ’50-es években szamizdatban is terjesztettek.

 

 

Hang, Film menüpontban pedig egyebek között a Kertész Imre Intézet Pilinszky 100 programsorozatában zajlott irodalmi és zenei beszélgetések és a nagysikerű Pilinszky Másként versmegzenésítési pályázat nyertes dalaiból készült klipek is láthatóak. 

A Kertész Imre Intézet honlapja hamarosan Petri György és Arthur Koestler önálló weboldalaival bővül.